Sari direct la conținut

„Trei kilometri până la capătul lumii”. Ce scrie presa străină despre noul film românesc premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

HotNews.ro
Actorul si regizorul Emanuel Pârvu la Cannes, unde a prezentat filmul „Trei kilometri pana la capatul lumii”, Foto: Julie Sebadelha / AFP / Profimedia Images
Actorul si regizorul Emanuel Pârvu la Cannes, unde a prezentat filmul „Trei kilometri pana la capatul lumii”, Foto: Julie Sebadelha / AFP / Profimedia Images

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” al regizorului român Emanuel Pârvu, premiat vineri seara cu Premiul Queer Palm la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, a avut parte de recenzii elogioase după premiera sa la prestigiosul festival de film din Franța.

Potrivit descrierii sale oficiale, filmul spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca.

Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici înțelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție.

„O dramă dură, puternică, despre o întreagă comunitate care vrea să ignore diferențele din alții și propria culpabilitate”, notează The Guardian într-o recenzie care vorbește despre o „negare brutală a sinelui” în România profundă.

„Probleme precum iubirea necondiționată, vinovăția sau simpla frică ies de pe ecran grație unei montări model, transparente și mereu la distanța potrivită. Fără moralisme stângace sau sublinieri inutile, Trei kilometri până la capătul lumii ar putea trece ca o paradigmă pentru un film bine povestit”, scrie și El Mundo, care menționează „perfecțiunea” cinematografiei lui Emanuel Pârvu.

Un film despre „România profundă”, aclamat la Festivalul de la Cannes

Trei kilometri până la capătul lumii: o dramă dură despre homofobie în România profundă, aplaudată la Cannes. Un film puternic care denunță îngustimea minții și corupția într-un mic sat de pe Delta Dunării”, a notat La Libre Belgique într-o recenzie publicată imediat după premiera filmului la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pe 17 mai, la două zile după deschiderea sa.

„În tradiția familiară a titanilor Noului Val al cinematografiei române, Pârvu prezintă un scenariu dureros al corupției și birocrației chinuitoare în România post-comunistă, care se dezvăluie ca o investigație criminală”, scrie site-ul de specialitate IONCinema.

Nu toți criticii au fost însă la fel de impresionați.

The Times, de exemplu, notează că „există unele idei interesante aici de la regizorul și co-scenaristul Emanuel Pârvu despre moștenirea comunismului asupra vieților românilor. Dar povestea principală este slabă, Adi este un non-personaj iar filmul este adesea șters vizual”.

„Pe cât este de cool și convingător de abil, există ceva cu privire la film care pare idiosincratic, fie stilistic, fie la înfățișarea la suprafață a oamenilor”, scrie și revista Variety.

Regizorul Emanuel Pârvu, premiat la Cannes pentru un film „hipnotizant”

Premiul Queer Palm i-a fost înmânat regizorului Emanuel Pârvu de către regizorul belgian Lukas Dhont, președintele juriului, care a citit și motivația:

„O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spațiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze.”

Queer Palm este decernat din 2010 la Festivalul de la Cannes pentru a celebra filmele cu „personaje sau tematică LGBT sau feministă, sau care provoacă normele legate de gen”, potrivit organizatorilor.

„Nu știu ordinea mulțumirilor…. Cred că echipa ar fi cea la care pleacă gândul prima dată. Echipa e cea fără de care lucrurile nu pot funcționa. Noi am fost o echipă. De la scenariu până aici, toată lumea a iubit proiectul ăsta. Toți care sunt pe generic, de la actori la sponsori, de la tehnic la PR, de la pre la post, cu toții am tras să-l vedem că se va descurca singur în lume. Filmul”, a declarat actorul și regizorul Emanuel Pârvu într-o postare făcută pe Facebook după anunțarea premiului.

Filmul îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu și Valeriu Andriuţă.

Scenariul este semnat de Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă, montajul de Mircea Olteanu, iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu. Din distribuție mai fac parte actorii: Adrian Titieni, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu, Vlad Brumaru și Radu Gabriel.

„Trei kilometri până la capătul lumii”, în selecția oficială pentru marele premiu Palme D’or

Organizatorii prestigiosului festival de film ce are loc anual la Cannes au anunțat luna trecută că Trei kilometri până la capătul lumii a fost selectat în Competiţia Oficială pentru Palme D’or, marele premiu al festivalului, unde concurează cu filme ca Megalopolis al lui Francis Ford Coppola sau Kinds of Kindness, noul lungmetraj al regizorului grec Yorgos Lanthimos.

„Competiţia oficială la Cannes este ceva ce, ca regizor, probabil visezi toată viaţa, locul în care îţi doreşti să îţi fie văzute filmele, unde doreşti să fii. Sunt atât de multe ‘cărări’ pe care, la un moment dat, o poţi lua – de la ideea filmului la scenariu, de la locaţii la filmarea propriu-zisă, de la actorie la montaj, încât nici nu mai ştii exact de unde s-a legat. Sigur de la Dumnezeu. Un mare mulţumesc tuturor celor implicaţi, am făcut împreună o echipă minunată şi iată şi prima noastră (mare) recunoaştere”, a declarat atunci Emanuel Pârvu, citat într-un comunicat remis presei.

Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Cannes se va încheia sâmbătă, 25 mai, zi în care vor fi anunțate marile premii.

Noul lungmetraj al lui Emanuel Pârvu a fost unul dintre cele 3 filme românești prezentate la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Deocamdată nu a fost anunțată data exactă a lansării sale în cinematografele din România, dar el va fi proiectat și la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) pe 20 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro