Sari direct la conținut

„Inacceptabil”: Namibia respinge despăgubirile oferite de Germania pentru atrocitățile comise în perioada colonială

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia
Angela Merkel, Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Oferta de compensații a Germaniei pentru atrocitățile comise în perioada colonială este inacceptabilă, a declarat marți președintele Namibiei, Hage Geingob, potrivit Politico.

În perioada în care Imperiul German a condus teritoriul pe care se află în prezent Namibia care a durat între 1884 și 1915, zeci de mii de indigeni din grupurile etnice herero și nama au fost uciși în ceea ce adesea este descris ca fiind primul genocid din secolul XX.

Începând cu 2015 au existat opt runde de discuții cu scopul de a ajunge la o înțelegere, printre acestea numărându-se și oferirea unei scuze oficiale, însă fără succes.

„Oferta actuală de despăgubiri făcută de guvernul german rămâne o problemă deschisă și nu este acceptabilă pentru guvernul Namibiei”, a anunțat biroul președintelui namibian într-un comunicat postat pe social media.

Guvernul german nu a răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii însă media locală a relatat că oferta făcută de autoritățile germane ar fi fost de 10 milioane de euro. Guvernul namibian a anunțat că va cere o „ofertă revizuită” din partea Berlinului în următoarea rundă de negocieri.

O parte a disputei se referă la limbaj, cele două țări fiind în dezacord dacă banii ar trebui denumiți „despăgubiri”. Germania, care a evitat termenul în înțelegerea încheiată cu Israelul după al Doilea Război Mondial, este favorabilă sintagmei de „vindecare a rănilor” în discuțiile cu Namibia.

Germania a anunțat că va formula o scuză oficială pentru atrocități dar încă nu a făcut-o, aceasta făcând parte din negocieri.

Până în 2015 guvernul german a evitat folosirea cuvântului „genocid” în discuțiile despre reprimarea brutală a revoltei grupurilor Herero și Nama împotriva conducerii coloniale a fostului Imperiu German.

Însă în ultimii ani miniștri și alți oficiali au început să folosească termenul iar executivul a admis „responsabilitatea morală” pentru atrocități, chiar dacă Germania nu a recunoscut formal acțiunile drept genocid.

Din 1904 până în 1908 forțele coloniale germane au răspuns cu tactici brutale revoltelor de pe teritoriul actual al Namibiei, masacrând și strămutând zeci de mii de persoane ca urmare a unui ordin de exterminare semnat de liderul militar colonial Lothar von Trotha.

„Orice herero găsit înăuntrul graniței coloniei, cu sau fără armă sau vite, va fi executat. Nu voi cruța nici femeile nici copiii, voi ordona ca aceștia să fie alungați sau să se tragă asupra lor”, a scris von Trotha.

Etnicii herero care au fugit de luptele dintre războinicii lor și forțele coloniale au fost împinși în deșert unde mulți au murit de deshidratare. Supraviețuitorii revoltelor au fost plasați în lagăre de concentrare unde mulți și-au pierdut viața din cauza înfometării și epuizării.

Istoricii estimează că aproximativ 80% din populația herero a fost exterminată, procentul fiind în jur de 50% în cazul etnicilor nama.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro