Sari direct la conținut

Macron, indignat de carnagiul din Fâșia Gaza. „Civilii au fost ținta soldaților israelieni”

HotNews.ro
Armata israeliană în Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Armata israeliană în Gaza, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat vineri iritat de ceea ce autoritățile din Gaza au declarat că a fost împușcarea a peste 100 de palestinieni care căutau ajutor umanitar și a cerut „adevăr și dreptate” în ceea ce privește rolul soldaților israelieni în acest incident, informează Reuters.

Hamas susține că cel puțin 112 palestinieni au fost uciși și alți 760 de răniți după ce armata israeliană a deschis focul asupra mulțimilor care au luat cu asalt un convoi umanitar ce a intrat în Gaza.

Israelul a încercat să justifice decesele, spunând că victimele au fost călcate în picioare sau călcate de mașini.

De asemenea, un oficial israelian a declarat că trupele au tras mai târziu, „într-un răspuns limitat”, asupra mulțimii pe care au considerat că a reprezentat o amenințare.

El a respins bilanțul victimelor oferit de autoritățile din Gaza, dar nu a dat el însuși nicio cifră.

„Profundă indignare față de imaginile care vin din Gaza, unde civili au fost ținta soldaților israelieni. Îmi exprim cea mai fermă condamnare a acestor împușcături și fac apel la adevăr, justiție și respectarea dreptului internațional”, a declarat Macron într-o postare pe X.

El a spus că este imperativ să se pună în aplicare o încetare imediată a focului în acest război care a început la 7 octombrie, când Hamas a lansat un atac sângeros în Israel.

Vorbind vineri la postul de radio France Inter, ministrul de externe Stephane Sejourne a declarat că Parisul va susține apelul Națiunilor Unite pentru o anchetă independentă.

„Situația umanitară este catastrofală de câteva săptămâni, iar ceea ce s-a întâmplat este de neiertat și nejustificabil. Israelul trebuie să poată să audă și trebuie să înceteze”, a declarat Sejourne pentru France Inter.

„Am făcut un pas mai departe, oamenii se luptă pentru mâncare și sunt revolte. Am auzit cererea secretarului general al Națiunilor Unite de a deschide o anchetă independentă și cred că Franța va susține acest lucru”, a declarat Sejourne.

O echipă a ONU care a vizitat vineri spitalul al-Șifa din Gaza, care a primit zeci de răniți după tragedia care a ucis peste 110 persoane în timpul unei distribuiri de ajutoare umanitare, a văzut „un număr mare de răni de glonț”, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, potrivit AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro