Sari direct la conținut

VIDEO Primar PNL, acuzat de PSD de declarații naziste de față cu Nicolae Ciucă: „Vom trece peste ei cum au trecut panzerele lui Rommel în Africa de Nord”. Replica edilului

HotNews.ro
Primarul Ioan Popa, Foto: Express de Banat
Primarul Ioan Popa, Foto: Express de Banat

Organizaţia judeţeană Caraș-Severin a PSD îl acuză într-un comunicat de presă pe primarul PNL din Reșița, Ioan Popa, că a făcut declarații cu caracter nazist. Primarul PNL apare în imagini video furnizate de PSD când spune „Vom trece peste ei exact cum au trecut panzerele lui Rommel în Africa de Nord. Aşa vom trece peste ei… ca panzerele”. În replică, primarul PNL Ioan Popa îi roagă pe „luminații PSD-iști să consulte wikipedia pentru că „Rommel a fost unul dintre cei mai distinși și remarcabili feldmareșali ai Germaniei”.

„Două lucruri şochează: aplauzele din sală la acest îndemn şi faptul că declaraţiile de apologie ale nazismului au fost făcute de faţă cu preşedintele Senatului, generalul Nicolae Ciucă, şi fostul ministrul de Interne Lucian Bode”, se arată în comunicatul PSD.

Erwin Rommel, a fost feldmareşal al Wehrmacht-ului celui de-Al Treilea Reich.

Declarațiile liberalului Ioan Popa au fost făcute la o întâlnire de partid la Băile Herculane, alături de președintele PNL Nicolae Ciucă.

PSD invocă în comunicatul de presă legea 107/2006 care interzice organizaţiille şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

”Partidul Naţional Liberal are obligaţia de a se delimita de aceste declaraţii scelerate ale lui Ioan Popa făcute într-un context electoral. Mai ales în condiţiile asumării valorilor democraţiilor occidentale prin care ideologiile totalitare sunt respinse. Chiar presupunând că primarul în exerciţiu al Reşiţei nu cunoaşte prea multă istorie şi nu ştie să deosebească binele de rău, astfel de afirmaţii venite din partea unui lider politic au darul de a genera confuzie. În plus, dincolo de mesajul pro-nazist, trebuie remarcată violenţa de discurs şi încurajarea violenţei fizice faţă de membrii PSD de care dau dovadă liderii PNL din Caraş – Severin”, mai arată PSD în comunicatul citat.

Ioan Popa: Rommel a fost unul dintre cei mai distinși și remarcabili feldmareșali ai Germaniei

Liberalul Ioan Popa publică o reacție la comunicatul PSD, pe contul său de socializare în care îi roagă pe „luminații PSD-iști să consulte wikipedia”. Popa spune că declarațiile sale se referă „doar la un briliant strateg militar, recunoscut pentru onoarea de care dădea dovadă în luptă, exact așa cum facem noi, în lupta pe care PSD-iștii o duc într-un mod mizerabil”.

Redăm mai jos postarea integrală a primarului PNL:

„Referitor la mizeria de comunicat marca PSD Caraș-Severin, prin care declarațiile mele de la o întâlnire electorală susținută ieri, la Herculane, sunt catalogate ca pronaziste, îi rog pe luminații PSD-iști să consulte wikipedia și pot afla următoarele: Erwin Johannes Eugen Rommel a fost unul dintre cei mai distinși și remarcabili feldmareșali ai Germaniei, ai Wehrmacht-ului și al celui de-al Doilea Război Mondial, fiind totodată unul dintre cei mai mari comandanți militari germani.

Feldmareșalul Rommel este adesea amintit nu numai pentru remarcabilele sale realizări militare, dar și pentru cavalerismul și respectul arătat adversarilor săi. Este cunoscut ca unul din membrii marcanți ai Wehrmacht-ului care s-a opus ordinelor directe, atunci când acestea încălcau codul onoarei militare și al onoarei umane.

Rommel a fost considerat de unii, fără dovezi clare, ca făcând posibil parte din grupul de conspiratori care a intenționat să-l asasineze pe Hitler în încercarea de insurecție antinazistă sub numele de cod „operațiunea Valkiria”.

Declarațiile mele de ieri se referă doar la un briliant strateg militar, recunoscut pentru onoarea de care dădea dovadă în luptă, exact așa cum facem noi, în lupta pe care PSD-iștii o duc într-un mod MIZERABIL. În cariera mea politică am taxat toate declarațiile xenofobe și mă delimitez clar de astfel de orientări doctrinare”.

Rareș Bogdan: Românii sunt sătui de circ

Contactat de HotNews.ro, prim-vicepreședintele Rareș Bogdan susține că „în campanie uneori spiritele sunt mai încinse, dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că românii sunt sătui de circ”.

„Dacă primarul din Reșița pomenea numele altor strategi militari străluciți, adică Napoleon Bonaparte, Iulius Cezar, Arthur Wellesley, Grant, Hannibal, Alexandru Macedon sau Takeda Shingen, probabil nu exista această știre. Iar dacă îl menționa pe Khalid Ibn al-Walid, apropiat al profetului Mahommed, acum erau alt soi de acuzații. Să nu exagerăm!

În ceea ce-l privește pe Erwin Rommel, feldmareșalul era un personaj controversat. Hitler l-a făcut feldmareșal și l-a numit la comanda Africa Korps, pentru că i-a învins pe francezi.

Era în top 5 în Wehrmacht, alături de Guderian, Goering, Goebbels și Himmler, dar am citit că același Rommel a devenit partizanul ideii că Hitler trebuie arestat și judecat. Publicațiile care tratează dosarele istoriei și figurile ei semnificative îl consideră un militar talentat și nu sunt acuzate de nazism.

Oricum, chiar dacă l-a promovat feldmareșal, Hitler a dorit eliminarea lui Rommel, deoarece numele său a fost menționat printre complotiștii din 20 iulie 1944. Nu-l pot socoti, însă, un porumbel, care n-a știut de lagărele de concentrare, de ororile nazismului, căci era, totuși, în conducerea statului criminal nazist. Însă colegul meu nu s-a referit la Rommel ca la un ideolog, ci ca la un general, un tehnician”, explică Rareș Bogdan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro