VIDEO Cel mai longeviv monarh din Europa a făcut o plimbare cu trăsura înainte de abdicare
- Redactia Hotnews
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a înfruntat joi vremea rece pentru a se plimba pe străzile din Copenhaga în fastuoasa trăsură regală poleită cu aur, pentru ultima dată în calitate de monarh, înainte de a lăsa tronul fiului său, prinţul moştenitor Frederik, săptămâna viitoare, relatează Reuters.
Regina a călătorit cu trăsura de la reşedinţa sa din Palatul Amalienborg, situat în apropiere de malul mării, până la Parlament, pentru o recepţie tradiţională de Anul Nou, scrie News.ro, citând Reuters. Trăsura a fost construită în 1840 pentru regele Christian al VIII-lea de către constructorul Henry Fife şi este acoperită cu foiţă de aur de 24 de carate.
Regina, în vârstă de 83 de ani, încoronată în 1972, a anunţat în direct la televiziune, în timpul discursului său tradiţional de Anul Nou, că intenţionează să abdice, luându-i prin surprindere pe mulţi dintre cei 5,9 milioane de locuitori ai acestei ţări.
Noul monarh al Danemarcei va fi fiul ei cel mare, prinţul moştenitor Frederik, a anunţat ea duminică.
„Peste 14 zile, voi fi regină a Danemarcei de 52 de ani. Un timp atât de lung nu trece fără urmări pentru nicio fiinţă umană – nici măcar pentru mine! Timpul te uzează, iar zilele proaste devin tot mai frecvente. Nu mai poţi depăşi aceleaşi lucruri pe care le puteai depăşi cândva”, a spus regina, referindu-se, cel mai probabil, la operaţia la spate pe care a suferit-o la începutul acestui an, a scris tabloidul danez Ekstrabladet.
BREAKING: Denmark’s Queen Margrethe II has announced she will abdicate on January 14th after 52 years on the throne. The Queen delivered the surprise decision during a live TV new year address.pic.twitter.com/s2E8iZ8lau
— Cameron Walker (@CameronDLWalker) December 31, 2023
„Am decis că acum este momentul potrivit. La 14 ianuarie 2024, la 52 de ani după ce i-am succedat iubitului meu tată, voi renunţa la funcţia de regină a Danemarcei. Voi preda tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik”, a anunţat regina.
Regina s-a bucurat de-a lungul vieţii sale de un sprijin larg din partea publicului, care a descris-o drept o personalitate plină de tact şi creativă.
Ea a devenit moştenitoarea tatălui său în 1953, la 13 ani după ce un amendament constituţional a permis femeilor să moştenească tronul.
Cine este viitorul rege al Danemarcei
Prinţul moştenitor Frederik, viitorul monarh, era cunoscut în Danemarca drept un petrecăreţ, la începutul anilor 1990, dar percepţiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus, în 1995, cu un master în ştiinţe politice. El a fost primul membru al familiei regale daneze care a finalizat studii universitare, conform BBC.
În timpul studiilor a petrecut o perioadă la Harvard, în Statele Unite, unde s-a înscris sub pseudonimul Frederik Henriksen.
Ulterior, a servit în marina daneză, unde a fost poreclit „Pingo” – poreclă care, potrivit Daily Mail, i-a fost atribuită după ce costumul său de neopren s-a umplut de apă în timpul unui curs de scufundări şi a trebuit să se mişte ca un pinguin.
În vârstă de 55 de ani, şi-a câştigat numele de temerar, luând parte la o expediţie de schi de patru luni în Groenlanda, în 2000. A fost spitalizat în urma unor accidente cu sania şi cu scuterul.
„Nu vreau să mă închid într-o fortăreaţă. Vreau să fiu eu însumi, o fiinţă umană”, a spus el în urmă cu mai mulţi ani, insistând că va rămâne aşa chiar şi după ce va prelua tronul.
Prinţul moştenitor Frederik, la fel ca regele Charles al III-lea al Marii Britanii, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru mediu. El a promis să „ghideze corabia” Danemarcei în viitor.
Soţia sa, prinţesa Mary, a crescut pe insula australiană Tasmania şi lucra ca avocat când cei doi s-au cunoscut în 2000, într-un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice. Ea a declarat, într-un interviu, că nu ştia că el este prinţul Danemarcei atunci când s-au întâlnit: „Nu ştiam că este prinţ al Danemarcei. O jumătate de oră mai târziu, cineva a venit la mine şi m-a întrebat: Ştii cine sunt aceşti oameni?”.
Ei au încercat să le ofere celor patru copii ai lor – Christian, Isabella, Vincent şi Josephnie- o educaţie cât mai normală, trimiţându-i în principal la şcoli de stat.
Spre deosebire de tradiţia regală britanică, nu va avea loc o ceremonie oficială de încoronare a prinţului moştenitor Frederik. În schimb, accederea sa la tron va fi anunţată în ziua respectivă de la Castelul Amalienborg din Copenhaga. El va deveni rege al Danemarcei şi şef de stat în această ţară – care este o monarhie constituţională -, precum şi în Groenlanda şi în Insulele Feroe.
El va fi cunoscut drept Regele Frederik al X-lea.