VIDEO Marcel Ciolacu la fabrica Philip Morris International din Otopeni: Am să încurajez în continuare orice investiție în această locație
Anul acesta, Philip Morris International împlinește 30 de ani de prezență în România, 30 de ani de investiții care au creionat mai clar scopul de astăzi al companiei, acela de a construi și în țara noastră un viitor fără fum. Cu această ocazie, CEO-ul companiei, Jacek Olczak, a anunțat, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenți și premierul României, Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, o nouă rundă de investiții în fabrica din Otopeni.
“Cred că e datoria noastră, a Guvernului român, a mea, a ministrului de Finanțe, a ministrului Economiei, să investim cât mai mult în industrii care au evaziune 0. Consolidând această relație între Guvern și investitori, mai ales în domeniile care au înțeles foarte bine că un stat se consolidează și sustenabil și prin taxele și impozitele pe care le colectează, nu poate să fie decât un partener serios al oricărui Guvern al României”, a declarat Marcel Ciolacu.
Principalele declarații de la evenimentul organizat cu ocazia a 30 de ani de prezență Philip Morris International în România:
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României:
- Este impresionant ce s-a reușit a se clădi în acești 30 de ani în acest loc. Este impresionantă tehnologia de vârf pe care o folosiți, designul produsului și, nu în ultimul rând, comunitatea pe care ați creat-o cu angajații acestei afaceri.
- Nivelul ridicat al condițiilor de muncă, facilitățile pe care le aveți pentru lucrătorii dumneavoastră, media de vârstă de 35-36 de ani arată conexiunea în cei 30 de ani cu experiența și cu tinerețea și, mai ales, nivelul investiției.
- Până acum, s-au investit aproape 600 de milioane de dolari. Urmează o investiție, iarăși, de aproximativ 130 de milioane de dolari în viitor. Sunt cifre care impresionează și fac ca dumneavoastră să fiți un contribuitor la bugetul statului foarte important.
- Așa cum spunea în întâlnire ministrul Finanțelor, ați plătit impozite de aproximativ 500 de milioane de euro. Este o cifră impresionantă. Mai mult, faptul că 90% din producția dumneavoastră merge în acest moment la export, pe mine, ca și prim-ministru, nu poate decât să mă bucure, pentru că mai echilibrăm din balanța comercială a României.
- Însă, dincolo de business, trebuie ca toată lumea implicată să înțeleagă că avem cu toții o uriașă responsabilitate și anume să conștientizăm foarte clar că orice dependență, fie la tineri, fie la adulți, trebuie să fie evitată și combătută.
- Spunea domnul Bucurenci, cu niște cuvinte mai alese, că trebuie să avem acest choice, să putem alege răul mai mic sau răul mai mare. Ca părinte, cred cu tărie că nicotina, consumul de tutun în orice formă ar fi sau cum ar fi el realizat nu aduce niciun beneficiu sănătății individuale sau colective.
- Părerea mea, dar asta nu înseamnă că trebuie să țineți cont de ea, este că lumea trebuie informată, lumea trebuie să cunoască adevărul, să cunoască riscul și, mai ales, să aleagă.
- Noi creăm oportunitățile, ducem informația către populație și populația alege. Și sunt ferm convins că faceți acest lucru și e o prioritate pentru dumneavoastră ca populația să fie cât mai informată.
- Nu pot să nu vă spun și faptul că industria dumneavoastră are evaziune 0. Asta în România, unde avem unul dintre cele mai înalte nivele ale evaziunii din UE. Cu alte cuvinte, cred că e datoria noastră, a Guvernului român, a mea, a ministrului de Finanțe, a ministrului Economiei, să investim cât mai mult în industrii care au evaziune 0. Cred că, nu e așa, consolidând această relație între Guvern și investitori, mai ales în domeniile care au înțeles foarte bine că un stat se consolidează și susține și prin taxele și impozitele pe care le colectează, nu poate să fie decât un partener serios al oricărui Guvern al României.
- Am să încurajez în continuare orice investiție în această locație și nu numai. Cred că suntem, după Polonia, al doilea mare exportator al acestui produs, undeva la egalitate cu Germania. Deja vorbim de excelență.
- Vă garantez cu certitudine că vom avea un contact direct.
Jacek Olczak, CEO Philip Morris International:
- Este bine să fiu iar aici, în România. Este un loc foarte sentimental pentru mine deoarece cariera mea ca unul din mulții manageri generali ai PMI a început aici, în această fabrică.
- Am foarte multe amintiri frumoase de aici. 20 de ani mai târziu, sunt aici, ca CEO al Philip Morris International, dar un Philip Morris International care are un scop complet diferit față de vremea când mă aflam eu în România.
- Atunci, scopul nostru era să fim cea mai de succes companie din lume, care produce țigări. Astăzi, scopul nostru e să lăsăm țigările în spate. De mai mult de un deceniu, Philip Morris a investit în știință și tehnologie pentru a dezvolta produse care să abordeze problema fumatului într-un mod semnificativ, într-un mod în care nu a mai fost abordată vreodată.
- Ca rezultat al multor ani de muncă și al sutelor de specialiști implicați, am dezvoltat un produs despre care putem spune cu încredere că are potențialul de a schimba viața fumătorilor.
- Produsul nostru reduce expunerea la substanțele dăunătoare care pot fi găsite în fumul de țigară cu 90-95%. Astfel, investiția și decizia de a schimba Philip Morris International într-o companie 100% fară fum se realizează și aici, în fabrica de la Otopeni.
- Am investit până acum 600 de milioane de dolari în acest loc. Astăzi, decidem să creștem această investiție cu 130 milioane de dolari și vom continua să stăm aici.
- Prim ministrul și colegiii săi, membrii ai cabinetului, au avut ocazia să vadă astăzi ceva ce poate fi numită o operă de artă în întreaga industrie a tutunului. Nu aducem în România investiții în tehnologie ieftină și veche, ci aducem în România tehnologie de ultimă generație cu ajutorul căreia vom dezvolta produse care pot aborda într-un mod cât se poate de serios problema de sănătate publică din jurul fumatului. Acest lucru implică, desigur, că mulți oameni își vor schimba părerea despre ce poate produce o companie din industria tutunului de calibrul Philip Morris.
- Mințile oamenilor sunt mai deschise și aceștia realizează acum că, datorită științei, putem rezolva probleme care nu au putut fi rezolvate până acum.
- Sunt fericit că ne-am bucurat de un climat bun în România în acești ani.
- Nu toate produsele din tutun sunt la fel. Unele sunt mult mai bune, iar acest lucru este în beneficiul economiei, a bugetului de stat și a balanței comerciale, dar și al fumătorilor și al oamenilor care lucrează aici.
Mircea Scăunașu, Director General PMI:
- Mă bucur că sunteți astăzi în vizită la noi acasă și că avem oportunitatea să sărbătorim împreună 30 de ani de prezență PMI în România.
- Prima dată când am avut ocazia să văd fabrica din Otopeni era în 2004 și aici era în acel timp doar o fabrică de țigări. Am revenit la fabrica din Otopeni după o călătorie de 19 ani, călătorie profesională la nivel internațional, am regăsit fabrica din Otopeni profund schimbată. Nimic nu este mai interesant decât să te întorci în locul în care totul s-a schimbat, să poți observa cum evoluția tehnologică și inovația modelează prezentul.
- Astăzi, fabrica noastră este o unitate modernă. Lasă țigările în urmă, iar noi ne concentrăm pe viitor și producem consumabile pentru produsele alternative la continuarea fumatului.
- Construirea unui viitor fără fum este, fără doar și poate, cea mai mare provocare din istoria noastră.
- La nivel global, cum am vorbit mai devreme, există opt fabrici, dintre care trei sunt în Europa. Avem o fabrică în Grecia, una în Italia și cea din Otopeni.
- În prezent, această fabrică din Otopeni este a doua la nivel european, după fabrica din Italia ca nivel al volumelor.
- Unitatea de producție este astăzi complet retehnologizată și modernizată, iar, cum a spus mai devreme și prim-ministrul, 90% din producție este exportată în 54 de țări, pe cinci continente.
- De 30 de ani investim în România, o călătorie pe care o parcurgem cu încredere, cu sentimentul că putem schimba mentalități și putem să oferim alternative mai bune decât continuarea fumatului.
- Suntem prima companie din industrie care mizează pe știință și inovație, iar în România, în acest moment, avem peste jumătate de milion de consumatori.
- Investiția suplimentară de 130 de milioane este o promisiune pe care o facem celor aproximativ patru milioane de fumători adulți români, dar și angajamentul nostru pentru dezvoltarea economiei locale.
- Continuăm să investim, pentru că noi credem cu tărie că putem să construim o Românie fără fum. Investiția suplimentară ne va ajuta să transformăm fabrica în continuare, să adăugăm noi linii de producție, să creăm noi locuri de muncă, însă, în același timp, să susținem și economia românească.
- O transformare atât de profundă nu se reflectă doar în piață sau în relațiile economice de business. Ea are efecte profunde și asupra economiei românești. Plătim în fiecare an, cum a spus domnul prim-ministru, 2,6 miliarde de lei, iar în ultimii ani exportul produselor din tutun încălzit a avut un impact semnificativ la reducerea deficitului comercial. Pentru a putea să continuăm cu succes acest parcurs este nevoie să avem parte de informații corecte pentru cei aproape patru milioane de fumători și trebuie să fim de acord că știința este știință, iar politicile publice ar trebui bazate întotdeauna pe adevăruri, nu pe mituri sau în alte cuvinte, pe știință, nu pe ideologie.
- În încheiere, vreau să mulțumesc domnului prim-ministru, membrilor Guvernului și membrilor Parlamentului prezenți aici și vreau să le mulțumesc pentru dialogul transparent pe care l-am avut și deschiderea pe care o au pentru știință și pentru inovație.
- O Românie fără fum este posibilă. Depinde doar de noi viteza cu care ne vom îndrepta spre acest viitor și cât de tare putem accelera această tranziție.
Articol susținut de Philip Morris România