Sari direct la conținut

Zvonurile privind moartea lui Noam Chomsky au fost dezmințite de medici și soția sa

HotNews.ro
Noam Chomsky, Foto: Miroslav Dakov / Alamy / Profimedia Images
Noam Chomsky, Foto: Miroslav Dakov / Alamy / Profimedia Images

Reputatul lingvist Noam Chomsky, în vârstă de 95 de ani, a fost externat după ce a fost spitalizat la São Paulo şi îşi continuă „tratamentul” la domiciliu, au anunţat medicii pe fondul zvonurilor că el a murit, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

„Pacientul Avran Noam Chomsky a fost externat din spital pentru a-şi continua tratamentul la domiciliu”, a precizat Beneficência Portuguesa de São Paulo într-un buletin medical transmis către AFP, fără a oferi alte detalii.

Comunicatul spitalului a fost emis după ce pe reţelele de socializare au circulat informaţii nefondate despre moartea intelectualului în vârstă de 95 de ani.

Zvonurile au apărut după ce revistele The New Statesman și Jacobin au publicat necrologuri pentru acesta. Ambele reviste și-au șters ulterior articolele în care anunțau moartea intelectualului de stânga.

„Nu este adevărat, el este bine”, a scris soţia sa, Valeria Chomsky, ca răspuns la un e-mail al AFP. Potrivit cotidianului Folha de São Paulo, Noam Chomsky a fost spitalizat în oraşul brazilian după ce a suferit un accident vascular cerebral în luna iunie a anului trecut, care i-a afectat partea dreaptă a corpului.

Noam Chomsky este cel mai cunoscut lingvist modern

Considerat fondatorul lingvisticii moderne, Chomsky a susţinut în cartea sa din 1957, „Structuri sintactice”, că limbajul este o facultate înnăscută şi că o „gramatică generativă”, un set de reguli universale pentru limbaj, este înscrisă în creierul uman.

El a devenit o figură centrală a secolelor XX şi XXI mai ales pentru rolul său de intelectual angajat, pentru criticile sale radicale la adresa politicii externe americane şi israeliene, precum şi a mass-media.

Opozant al războiului din Vietnam şi al invaziei americane în Irak, a fost, de asemenea, un apropiat al liderilor latino-americani de stânga, precum Fidel Castro, Hugo Chavez şi actualul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Timp de mulţi ani, americanul a fost membru al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), iar în prezent este profesor emerit de lingvistică la Universitatea din Arizona.

INTERVIURILE HotNews.ro