Sari direct la conținut

Deficitul de cont curent a trecut de 10,2 miliarde euro

HotNews.ro

Deficitul de cont curent a depasit, dupa primele opt luni ale acestui an, valoarea de 10,2 miliarde euro, in crestere cu 87% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare influenta avand-o deficitul comercial, care a depasit valoarea de 10,8 miliarde euro, cu 69% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Accentuarea deficitului s-a mai temperat, dupa ce in prima parte a acestui an valoarea acestuia inregistrase un ritm de crestere de peste 100%.

In primele opt luni ale acestui an, investitiile straine directe au acoperit in proportie de 40% deficitul contului curent, valoarea acestora ajungand la 4,05 miliarde euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 48,7%, iar creditele intra-grup 51,3%.

La sfarsitul lunii august a acestui an, datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a depasit valoarea de nivelul de 33,8 miliarde euro, in crestere cu 19,1% fata de valoarea aferenta sfarsitului anului trecut. Dupa primele sapte luni, deficitul contului curent a ajuns la nivelul de 8,96 miliarde euro, cresterea acestuia situandu-se putin peste nivelul de 98%.

Cresterea deficitului de cont curent a inceput astfel sa se tempereze dupa ce in primele sase luni ale acestui an, contul curent al balantei de plati inregistrase un deficit de peste 7,8 miliarde euro, in crestere cu peste 108% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru acest an, conform datelor din in prognoza preliminara de toamna, Comisia Nationala de Prognoza se asteapta la un deficit de cont curent de 15,8 miliarde euro, echivalent cu 13,4% din Produsul Intern Brut (PIB), iar pentru anul viitor de 18,35 miliarde euro, respectiv 13,3% din PIB. Anul trecut, valoarea deficitului de cont curent a fost de 10,3% din PIB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro