Sari direct la conținut

Pietele financiare vor reveni la normal in cateva luni, potrivit unui oficial BCE

HotNews.ro

Pietele financiare vor reveni la normal in cateva luni, dupa criza din sectorul creditelor ipotecare riscante din Statele Unite, este de parere Erkki Liikanen, membru al consiliului Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.

”Cu cat transparenta pietelor va fi mai mare, cu atat sectorul financiar isi va reveni mai repede, insa acest proces va dura luni, nu saptamani”, a spus Liikanen.

De la jumatatea lunii august, pietele financiare sunt foarte volatile datorita temerilor care au cuprins sectorul bancar din intreaga lume, privind criza din sectorul creditelor ipotecare riscante din SUA. Acest sentiment a determinat investitorii sa vanda majoritatea activelor riscante din portofoliu.

”Investitorii vor suporta consecintele propriilor decizii gresite”, a continuat Liikanen.

Cand a fost intrebat de finantarea record de 75 de miliarde de euro acordata miercuri de BCE bancilor sub forma imprumuturilor cu scadenta la trei luni, oficialul a spus ca banca a intervenit pentru asigurarea lichiditatii pe piata, insa nu a dorit sa spuna daca astfel de masuri vor mai fi luate in viitor.

Bancile din zona euro nu acorda imprumuturi intrebancare pe o perioada mai mare de o saptamana, din cauza incertitudinii legate de gradul de expunere pe care il au la sectorul creditelor ipotecare riscante din Statele Unite.

Totodata, rata dobanzii la imprumuturile interbancare pe termen de trei luni a atins cel mai ridicat nivel din mai 2001.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro