Sari direct la conținut

Boala conspirativa (de Cristian Tudor Popescu)

Stiam ca presedintele Basescu are suporteri fanatici si agresivi, dar nu-i vazusem pana acum in toata splendoarea pe dusmanii lui de moarte. La prima boare a stirii ca d. Basescu trebuie operat, santul Internet s-a umplut cu urari de boala scurta, moarte sigura: cancerul, alcoolismul, SIDA, damblaua au fost invocate ca posibili salvatori ai natiei.

„Sa-l opereze si la cap”, „Sa-i scoata hahaielile din gat”, „Tiroida asta e in ficat?” au fost printre cele mai delicate exprimari la adresa unui om care, dincolo de a fi presedinte, este bolnav.

Pe vremea lui Ceausescu se vana la televizor o pata in plus pe obrazul parintelui natiei si se schimbau soapte la closetul institutiei: „Are?”, „Moare?” Acum nu se mai sopteste, s-a castigat libertatea de a zbiera cu litere, iar closetul a refulat inundand tara. Chiar si o persoana oficiala, purtatorul de cuvant al d.

Vacaroiu, nu s-a putut abtine de la o gluma cretina, cum ca interimarul Vacaroiu nu-l va numi pe Geoana premier cata vreme presedintele e sub anestezie generala…

Zacamintele de abjectie din subomul romanesc sunt inepuizabile. Dar ea tasneste la suprafata mai ales cand secretomaniacii de la Cotroceni isi fac datoria ca in Rusia bolsevica. Desi suntem in 2007 si purtatorul de cuvant al Presedintiei e un om tanar, apar reflexe tipic kremliniste: Tovarasul nu e om, e un semizeu, prin urmare el nu poate fi bolnav.

Starea lui de sanatate trebuie ascunsa pana-n panzele negre. Daca totusi transpira ceva, atunci repetam intr-o veselie ca e vorba de o boala normala. Si cand se ajunge la autopsie, spunem ca ea a decurs normal. Tovarasul nu moare, el inceteaza din viata si urmeaza sa primeasca alte insarcinari de Sus.

Prima informatie despre operatie a avut-o ziarul Gandul. Din momentul in care ea a fost pusa pe mediile electronice, aparatul Presedintiei a emis semnale nule si dezinformari grotesti zeci si zeci de minute. Aflam acum ca diagnosticul bolii tiroidiene a presedintelui dateaza din luna iunie.

Normal ar fi fost, si poate om apuca si ziua cand asta va deveni rutina, ca medicii respectivi sa fi facut de mult o conferinta de presa in care sa descrie in amanunt, raspunzand intrebarilor, afectiunea d-lui Basescu si posibilitatile de tratament, inclusiv cel chirurgical.

Dupa parerea mea, starea de sanatate a sefului statului, a primului ministru ar trebui facute publice, periodic, prin lege. Si Adrian Nastase, pe cand era premier, s-a operat la tiroida, insa in Germania; si atunci presa a trebuit sa smulga cu forcepsul putinele informatii. La ce-o fi folosind sa taci ca mormantul pana in preziua operatiei, numai d. Turcan stie. Ce facem acum, vrem sa deconspiram Securitatea si conspiram medicina?

Ce are d. Basescu nu e chiar un parfum de tei. Numai analiza histopatologica va face cunoscuta natura nodulilor tiroidieni – e posibila scoaterea intregii glande tiroide. Si orice operatie cu anestezie generala, care dureaza mai mult de o ora, nu e tocmai o manichiura pentru un om care, chiar daca n-are 92 de ani, e departe de prima tinerete.

Intr-adevar de rutina este boala. Caci bolile tiroidei, bolile endocrine in general, umplu pana la refuz Spitalul Parhon. Sunt maladii favorizate de stresul peste limite, ca si cancerul, diabetul, afectiunile psihice, infarctul si accidentele vasculare cerebrale, de care e plina Romania, una dintre cele mai bolnave tari din Europa.

Boala presedintelui e reprezentativa pentru mult prea multi dintre noi. Daca ascundem aceasta realitate, o sa fim mai sanatosi?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro