Sari direct la conținut

Ginecologii britanici refuza sa mai faca avorturi

HotNews.ro

Criza in sistemul britanic de sanatate, dupa ce tot mai multi medici refuza sa mai faca avorturi. Acest fenomen risca sa creeze haos in sistemul national de sanatate (NHS), avertizeaza The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, citat de pagina electronica a cotidianului The Independent.

Conform sursei citate, medicii si asistentele refuza sa mai faca intreruperi de sarcina, invocand invoca convingeri etice si religioase.

Dupa decenii de campanii de presa, organizatiile anti-avort sunt pe punctul de a-si atinge scopul. Tot mai multi medici iau aceasta decizie si pentru ca numarul avorturilor a crescut alarmant in ultimii ani – din 1970 si pana acum ajungand sa se dubleze. In Anglia, una din trei femei face un chiuretaj macar o data-n viata.

Ann Furedi, reprezentanta British Pregnancy Advisory Service, serviciu medical responsabil pentru un sfert din avorturile inregistrate in Anglia, este de parere ca “se intrevede o criza. Daca nu putem sa-i motivam pe doctori sa execute astfel de proceduri, atunci accesul femeilor la avort va fi restrictionat 5 ani de aici inainte.”

Multi doctori sunt de parere ca daca contraceptivele s-ar da gratis, femeile nu vor mai avea nicio scuza sa ramana gravide din intamplare.

Richard Warren, secretarul onorific al The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, a declarat pentru The Independent ca “se spune ca oamenii studiaza medicina sa salveze vieti si sa aiba grija de oameni. Asa ca doctorii sovaiesc atunci cand vine vorba sa faca o intrerupere de sarcina, desi recunosc ca este in interesul femeilor.”

De la inceputul anilor 90, doctorii au avut de voie se conduca dupa propria religie. Asa ca exista medici tineri care nici nu merg la cursul despre avort, care se predau la facultate.

“Nu stau sa judec. Suntem aici sa oferim un serviciu. Vindeci cancerul, salvezi bebelusi, le faci pe femei fericite, dar daca iti pasa de sanatatea lor, nu le poti lasa cand sunt la ananghie”, marturiseste Kate Guthrie, consultant pe probleme sexuale si reproducere.

Doctorul James Gerrard insa este de alta parere: “In munca mea de zi cu zi, ma confrunt cu cereri de intrerupere de sarcina, dar sunt impotriva. In timpul consultatiilor, le voi impartasi parerile mele personale si ii rog sa vorbeasca cu alt doctor. Din sase doctori cati suntem, trei refuzam sa facem aceasta procedura.

Mi-am propus de la inceputul carierei sa nu fac avorturi. Sunt romano-catolic si in religia mea este un pacat. Personal cred ca este un lucru nou sa omori un fetus. Cred ca oamenii inteleg ca esteo chestie personala si respecta acest lucru.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro