Sari direct la conținut

Financial Times: Monica Macovei, in pericol sa fie demisa din Guvern

HotNews.ro

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, apreciata la Bruxelles pentru lupta anticoruptie inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este in pericol sa-si piarda postul, dupa ce a intrat in conflict cu membrii Guvernului din care face parte, scrie cotidianul Financial Times, in editia online de marti.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a sugerat ca ar putea sa o demita pe Macovei din cauza refuzului acesteia de a coopera cu ceilalti membri ai cabinetului sau.

„Fiecare ministru trebuie sa tina cont de principiul de baza al solidaritatii guvernamentale”, a declarat primul ministru pentru Financial Times. „Aceasta regula se aplica si in cazul ministrului Macovei, nu putem face exceptii.”, a adaugat el.

Orice decizie in acest sens, ar fi, insa, atent urmarita de UE, unde reformele ministrului Justitiei se bucura de o mare apreciere, comenteaza publicatia britanica.

„Ea nu stie sa-si aleaga dusmanii”, a declarat un oficial din anturajul premierului.

Nu este clar daca premierul vrea sa o demita pentru eforturile sale de lupta impotriva coruptiei sau din cauza ca a refuzat sa faca compromisuri, continua cotidianul britanic.

Monica Macovei a castigat apreciere la Bruxelles, pentru reforma in sistemul judiciar si eforturile depuse in lupta anticoruptie, lucru care a fost „cheia” aderarii Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 dar, autoritatile europene sunt ingrijorate ca reformele au stagnat incepand din noiembrie cand Romania a primit unda verde pentru aderare, adauga articolul.

Dupa ce motiunea anti-Macovei a trecut in Senat, in luna februarie, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, si-a exprimat sprijinul pentru Macovei. La randul sau, Susane Kastner, vicepresedintele Bundestagului, a avertizat ca demiterea ministrului ar putea activa una dintre „clauzele de salvgardare” ale Romaniei, prevazute in Tratatul de aderare, adauga Financial Times.

Oricum, oficiali de la Bruxelles sunt de acord ca ar fi timpul ca „eroul aderarii Romaniei” sa se retraga daca nu se mai bucura de increderea premierului si a presedintelui tarii. Ei spun ca ea trebuie inlocuita cu o persoana care sa poata promova reformele promise, in pofida unui Parlament ostil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro