Sari direct la conținut

Ritmul de crestere al economiei ruse, amenintat de stagnarea reformelor

HotNews.ro

Rusia are nevoie de investitii, inovatii si reducerea coruptiei pentru a mentine ritmul de dezvoltare economica din ultimii ani, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Autorii documentului, William Tompson si Christian Gianella, avertizeaza ca intarirea rublei poate submina competitivitatea Rusiei in acest domeniu, relateaza Reuters.

De asemenea, OECD a avertizat ca incetinirea reformelor in domeniul energetic va avea o influenta nefasta asupra cresterii economice.

Autoritatile de la Moscova trebuie sa continue sa economiseasca veniturile obtinute din vanzarile de petrol, care au transformat Rusia, dupa criza financiara de la sfarsitul anilor ’90, intr-o putere economica emergenta, se arata in raportul organizatiei.

„Desi dezvoltarea economica a Rusiei continua intr-un ritm rapid, principalii factori care favorizeaza avansul nu garanteaza stabilitatea pe termen lung”, sustine raportul citat.

Se prefigureaza criza demografica

De anul viitor, inceputul unei crize demografice anticipate va avea un efect negativ asupra fortei de munca, pentru mentinerea cresterii economice fiind necesare o politica fiscala adecvata si investitii masive.

„Imbunatatirea competitivitatii producatorilor rusi, dupa 1998, a disparut, mai mult sau mai putin. In plus, conditiile de majorare a productiei printr-o utilizare mai buna a capacitatilor sunt limitate, in lipsa investitiilor”, se precizeaza in raport.

Exporturile de petrol, gaze naturale si metale, care acopera patru cincimi din veniturile obtinute din exporturi, au exercitat presiuni pentru cresterea cotatiei rublei, ceea ce pune in pericol competitivitatea industriei autohtone.

Solutia este, potrivit OCDE, o politica bugetara stricta, alte metode, precum interventia pe piata valutara, sau aprecierea cursului rublei, in valoare nominala, fiind in dezavantajul producatorilor locali.

Critici la adresa Gazprom

Organizatia a criticat interventia statului in sectoarele strategice ale economiei, in special in industria petrolului si gazelor, calificata drept „cea mai ingrijoratoare tendinta a momentului”.

OCDE sustine ca reformarea gigantului Gazprom a stagnat si critica, in acelasi timp, achizitia de catre companie a unor active in domeniul energetic care ar putea submina reformele menite sa creeze o piata libera a energiei electrice.

Pentru a raspunde criticilor, Oleg Zasov, oficial al departamentului de prognoze al Ministerului rus al Economiei, a declarat ca statul nu-si extinde, ci isi „reconsolideaza” controlul asupra unor companii majore, precum Gazprom.

Rusia a consemnat o crestere economica medie de 6,7%, in perioada 1999-2005, alimentata de imbunatatirea spectaculoasa a exporturilor de produse energetice si de marfuri. Competitivitatea ridicata, generata de devalorizarea rublei, in 1998, a fost intre timp erodata de inflatie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro