Sari direct la conținut

Fostii ofiteri de informatii pot lucra in functii civile numai daca nu au facut politie politica

HotNews.ro

Personalul militar din cadrul SRI, SIE, STS si SPP poate fi numit in functii civile numai sub conditia de a nu fi desfasurat activitati de politie politica, a anuntat vineri Guvernul. Executivul a aprobat in acest sens o Hotarire care mai prevede echivalarea exacta pentru fiecare functie militara detinuta.

Angajatii militari ai Serviciului Roman de Informatii (SRI), Serviciului de Informatii Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) si Serviciului de Protectie si Paza (SPP), care au incetat sau urmeaza sa inceteze activitatea in aceste structuri, pot acum sa se angajeze pe functii civile echivalente experientei si vechimii.

Actul normativ prevede echivalarea exacta pentru fiecare functie militara. Astfel, functiile de director STS, SPP, de prim-adjunct al directorului SRI sau de adjunct al directorului SRI sau SIE se echivaleaza cu functia civila de secretar de stat.

Functiile de prim-adjunct al directorului SPP, de sef al statului major, prim-adjunct al directorului STS, adjunct al directorului STS sau SPP se echivaleaza cu functia civila echivalenta de subsecretar de stat, iar pentru functiile de sef directie generala, sef inspectorat, inspector sef, sef comandament logistica, etc. functia civila este director general in institutie publica.

Functiile din invatamantul militar sunt echivalate cu functii din invatamantul civil, cele din sistemul medical militar cu cele civile, etc.

In cazul functiei civile de consilier juridic, persoana care doreste o echivalare trebuie sa faca dovada absolvirii unei facultati de drept si a indeplinirii atributiilor prevazute de legislatia referitoare la fisa postului de consilier juridic.

Echivalarea vechimii si experientei in domeniu va fi facuta pe baza adeverintelor eliberate de SRI, SIE, STS, SPP personalului in retragere sau rezerva.

Conform Guvernului, masura este necesara deoarece Hotararea Consiliului de Ministri nr. 779/1961 in virtutea careia este realizata in prezent echivalarea stagiului efectuat in functii militare cu functii civile nu asigura echivalarea pentru o serie de functii aparute dupa 1990.

Astfel, angajatilor acestor institutii publice le este restrans dreptul de a se angaja pe o functie civila corespunzatoare studiilor absolvite si experientei dobandite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro