Sari direct la conținut

Compania CEZ ofera inca 15,4 milioane euro pentru Electrica Oltenia

HotNews.ro

Electrica S.A. va incasa inca 15,458 milioane euro din partea companiei CEZ, din Republica Ceha, in plus la pretul de cumparare platit deja de aceasta companie la finalizarea privatizarii filialei Electrica Oltenia, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului.

Actiunea vine ca urmare a aplicarii mecanismului de ajustare a pretului de cumparare dupa finalizare si a evolutiei favorabile a companiei Electrica Oltenia, prevazut in contractul de privatizare al filialei.

In Contractul de privatizare a fost prevazut un mecanism de ajustare a pretului de cumparare, care sa reflecte evolutia situatiei financiare a companiei Electrica Oltenia la data finalizarii fata de data de referinta la care investitorul si-a pregatit oferta.

Transferul dreptului de proprietate asupra actiunilor, vandute si subscrise de CEZ din Republica Ceha la Electrica Oltenia avut loc in data de 30 septembrie 2005.

„Rezultatele companiei Electrica Oltenia sunt mult mai bune decat ne-am fi asteptat”, a declarat Jan Veskrna, presedintele CEZ Romania, citat de publicatia greceasca Reporter. Declaratia a fost facuta ca explicatie la aceasta majorare a pretului pentru compania romaneasca.

Astfel, pretul total incasat de compania Electrica S.A. pentru pachetul vandut la Electrica Oltenia a crescut la 62,83 milioane euro. Anul trecut, CEZ a preluat 51 la suta din actiunile Electrica Oltenia, printr-o tranzactie de 151 milioane de euro.

Conform Contractului de privatizare, pretul de cumparare pentru pachetul de actiuni achizitionat de la Electrica S.A., reprezentand 24,62% din capitalul social al societatii a fost de 47,372 milioane euro, iar pentru subscrierea aferenta majorarii de capital social, a fost de 103,627 milioane euro.

Proiectul de privatizare a companiei a fost derulat cu asistenta consortiului de consultanta condus de Banc of America Securities Ltd, finantat prin programul PHARE.

Filiala Electrica Oltenia este cea mai mare dintre cele opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice detinute de Electrica S.A., desfasurandu-si activitatea in sudul Romaniei si avand sediul central in Craiova.

Electrica Oltenia deserveste sapte judete – Arges, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, Teleorman si Valcea si in 2004 a inregistrat un numar de 1.371.398 consumatori carora le-a furnizat 5.261 GWh, reprezentand 16% din vanzarile de energie electrica ale Electrica S.A. Potrivit Reporter, in 2004, compania a avut un profit net de 46 milioane euro.

CEZ este societate ceha pe actiuni, cu un capital social de aproximativ 10 miliarde Euro si este tranzactionata public la Bursa de Valori din Praga si RM System, a.s. (Praga).

In urma unei serii de fuziuni cu companiile de distributie regionale in anul 2003 si a achizitiei unui pachet de actiuni la o societate de distributie din Bulgaria in anul 2004, CEZ a devenit cea mai mare companie integrata din sectorul energetic din Europa Centrala si de Est, fiind una dintre cele mai mari 10 companii din sectorul energetic din Europa.

La 30 iunie 2004, CEZ dispunea de o capacitate instalata de 12.297 MW si 17.855 angajati. Vanzarile de energie electrica au fost de 68 TWh in anul 2004.

De asemenea, CEZ se numara printre cei opt investitori care au depus oferte angajante pentu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, pana la data limita de 31.01.2006, ora 16:00.

Alaturi de CEZ in cursa pentru achizitionarea Electrica Muntenia mai sunt AES Corporation (SUA), ENEL SpA (Italia), EVN AG (Austria), Gaz de France (Franta), Iberdrola SA (Spania), RWE Energy AG (Germania) si Union Fenosa International (Spania).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro