Sari direct la conținut

Tensiuni personale stinse prin trocuri de partid in CJ Bihor

Romania Libera - Editia de Transilvania-Banat

Sedinta extraordinara a Consiliului Judetean Bihor de ieri s-a incheiat cu scandal. Totul a pornit de la cateva observatii pe care le-a ridicat alesul PRM Vasile Garba. Acesta s-a declarat nemultumit de modul in care se desfasoara sedintele CJ si a spus ca trebuie respectata legea.

Lucru care l-a infuriat, insa, pe presedintele institutiei, Kiss Alexandru (UDMR), care nici nu a vrut sa ia in considerare propunerile lui Garba.

Desi majoritatea consilierilor nu au curajul sa vorbeasca, unii isi exprima nemultumirile pe la colturi fata de situatia din CJ de cate ori au ocazia. Mai mult, cativa alesi au dat de inteles ca din cauza unor „trocuri” politice facute intre sefii lor si Kiss la sedinte trebuie sa tina capul plecat si sa voteze dupa cum li se dicteaza.

Vasile Garba a declarat, la sfarsitul sedintei de ieri, care a tinut mai putin de o ora, ca daca vor continua in acelasi stil, nu vede de ce s-ar mai organiza aceste intalniri care au ajuns sa fie doar de forma. „Daca continuam tot asa, vom ajunge sa terminam sedintele in 15 minute. Eu zic ca nici nu mai are rost sa ne intalnim.

Materialele le-am primit aseara si abia am reusit sa le parcurgem”, a spus consilierul PRM.

Presedintele institutiei i-a replicat lui Garba ca vorbeste doar ca sa se afle in centrul atentiei si ca de cele mai multe ori nu are, de fapt, nimic important de spus. Mai mult, lui Kiss nu i se pare normal faptul ca, atunci cand toti alesii sunt de acord cu proiectele si nu comenteaza nimic, peremistul este singurul care are ceva de obiectat.

„Din cate stiu si dumneavoastra ati votat acest consiliu si acum spuneti ca functioneaza ilegal. Niciodata nu sunteti de acord cu nimic, tot timpul trebuie sa spuneti ceva. Spuneti numai de dragul de a spune. Daca nu sunteti de acord nu votati, fiti contra”, a adaugat nervos presedintele CJ. Kiss Alexandru a explicat si modul in care functioneaza legislativul judetean.

„Noi am hotarat un mod de lucru. Fiecare hotarare este discutata in coalitie si cu PSD, fara PRM insa, cu care nu am putut sa ajung la o intelegere. Noi negociem si decidem atunci cum votam. Daca doriti sa lucram altfel sunt de acord. Dar nu cred ca ar trebui sa aparem cu certuri si discutii in fata presei”, a mai explicat presedintele institutiei.

Cu toate aceste explicatii, Garba a sustinut in continuare ca el nu este de acord ca sa primeasca proiectele de hotarare cu cateva ore inaintea sedintelor si atat el, cat si colegii lui au obligatia morala fata de cetatenii care i-au votat sa organizeze sedintele dupa litera legii. „Daca tot votam pe banda rulanta, electoratul ne va sanctiona”, mai sustine consilierul PRM.

De asemenea, colegul sau, social-democratul Vasile Ciurba, si-a exprimat si el nemultumirea fata de faptul ca alesii nu au primit materialele la timp si de faptul ca legislativul judetean nu tine cont de solicitarile primarilor, mai ales cand este vorba despre cei care sunt membri PSD.

Acesta a fost, insa, aspru criticat la sfarsitul sedintei de seful lui pe linie de partid, vicepresedintele CJ, Gavrila Ghilea. Acesta i-a spus lui Ciurba ca daca avea nelamuriri trebuia sa i se adreseze inainte sa intre in sedinta pentru a ajunge la un consens.

Nemultumit de intrunirile institutiei, in special de cea de ieri, s-a aratat si consilierul PSD Florica Chipea. Aceasta a spus ca alesii trebuie sa fie lasati sa isi exprime punctele de vedere fara sa fie luati la rost sau, mai rau, sa nu fie lasati sa vorbeasca.

Surse din filiala fostului partid de guvernamant sustin ca acesta este si motivul pentru care consilierii social-democrati nu fac opozitie in CJ.

„Cei de la PNL nu au vrut sa voteze bugetul pentru comunele unde sunt primari social-democrati, asa ca s-a cazut la intelegere si noi trebuie sa ne tinem capul plecat”, a adaugat Florica Chipea. Un alt motiv ar fi si faptul ca social-democratii incearca sa isi pastreze postul de vicepresedinte in legislativul judetean, in acest sens ei fiind nevoiti sa faca unele compromisuri.

Cu privire la acuzatiile aduse de PSD, liberalii au negat, spunand ca bugetul de anul acesta a fost unul sarac si cei mai multi bani au mers catre proiectele incepute in anii precedenti. Singurii care s-au declarat multumiti de felul cum se desfasoara sedintele legislativului au fost consilierii UDMR.

Acestia au spus ca, desi proiectele le-au parvenit doar luni dupa-masa, au avut timp suficient sa le parcurga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro