Sari direct la conținut

Magistrații de la Chișinău au decis arestarea fostului deputat PSD Cristian Rizea

HotNews.ro
Cristian Rizea, Foto: Agerpres
Cristian Rizea, Foto: Agerpres

Magistrații de la Chișinău eu emis vineri mandat de arestare pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea, care a fugit în Republica Moldova după ce a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare, scrie Deschide.md.

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis mandat de arestare pentru 18 zile pe numele fostului deputat PSD.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor și a fugit la Chişinău.

Președintele Igor Dodon a anunțat luni că i-a retras cetățenia lui Rizea. Anterior, Dodon a negat că i-ar fi acordat protecție lui Rizea și a afirmat că acesta a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017 motivând că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc. Dodon a sugerat că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Rizea a fost reținut marți, la Chișinău.

Miercuri, România a cerut extrădarea fostului deputat PSD.

Într-o intervenție telefonică făcută imediat dupa anunțul privind retragerea cetățeniei, Cristian Rizea a făcut mai multe declarații la Realitatea de la București.

„Infractorii din Romania au plătit milioane de euro mafiei politice patronate de Igor Dodon si Vladimir Plahotniuc care vor sa secătuiască Republica Moldova, asa cum au făcut-o pana acum. Avocatii mei deja completează si fac sesizări către Curtea Constitutionala. E un fapt abuziv de a retrage cetățenia fără niciun motiv, la presiunea banilor negri. Vladimir Plahotniuc este cel care i-a dat bani lui Ponta in campania pentru alegerile prezidentiale. De aceea era prezent (Ponta – n.r.) la toate întâlnirile din Chisinau chiar si atunci cand nu mai era prim-ministru. Acest om (Vladimir Plathoniuc – n.r.) a devalizat în ultimii zece ani in Republica Moldova. Igor Dodon este sub papucul lui Plahotniuc. Este un om șantajabil. (Plahotniuc – n.r.) Ii controleaza pe toți, mai putin pe Maia Sandu si Andrei Nastase. In rest ii controleaza pe toți. Si poate câțiva mai sunt. Asta e rezultatul: oameni care pot fi controlați ușor”, sunt o parte din declarațiile făcute de Rizea.

Întrebat dacă se teme că va fi extrădat, fostul deputat a răspuns: „Nu am cum, există un proces”.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a scos o carte, ”Spovedania lui Rizea”, în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști sau ofițeri din servicii că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”jefuit România”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro