Sari direct la conținut

Consiliul General al Municipiului București a declarat de utilitate publică proiectele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană care propun transformarea centrului Bucureștiului. Ce implică decizia

HotNews.ro
Proiecte PIDU, Foto: Hotnews
Proiecte PIDU, Foto: Hotnews

Consiliul General al Municipiului București a declarat de utilitate publică proiectele din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană care propun transformarea centrului Bucureștiului și construirea mai multor parcări subterane la Piața Constituției, Piața Lahovari, Piața Cantacuzino, dar și o rețea de piste pentru biciclete. Declararea acestor proiecte de utilitate publică – în valoare de peste 200 de milioane de euro – permite exproprieri acolo unde este cazul, dar și intervenții pe spațiul verde.

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană propune reamenajarea bulevardului Unirii, zona cu Fântâni și Piața Constituției, reamenajarea Pieței Lahovari și a Pieței Cantacuzino, reamenajarea spațiului verde de la Sala Palatului, reamenajarea Parcului Izvor și conectarea cu strada Lipscani printr-un pod peste Dâmbovița, reamenajarea zonei Piața de Flori, reconstruirea Podului Calicilor, amenajarea unui traseu pietonal și pentru bicicliști în centrul orașului și reabilitarea mai multor clădiri istorice.

Mai exact, Consiliul General a declarat de utilitate publică următoarele proiecte:

  • „Ansamblu urban complex – Pod Mihai Vodă, pod pietonal și pentru bicicliști peste Dâmbovița și parcaje subterane”
  • „Spațiu public urban Podul Calicilor” – Ansamblu urban Domnița Bălașa, parcaj subteran, amenajare urbană Palatul de Justiție”
  • „Piața Constituției – Spațiu public cu parcaj subteran”
  • „Parcaj Subteran – Uranus – Piața Rahova”
  • „Traseu pietonal și de bicicliști cu infrastructura aferentă trotuar Str. Uranus între Calea 13 Septembrie și Calea Rahovei”
  • „Traseu pietonal și de bicicliști cu infrastructura aferentă Piața George Cantacuzino”
  • „Traseu pietonal și de bicicliști cu infrastructura aferentă Piața Alexandru Lahovari”
  • „Traversare B-dul Unirii în dreptul străzii George Georgescu și Sfinții Apostoli”
  • „Modernizare spațiu public zona Mănăstirii Antim, inclusiv parcaje”
  • „Reabilitare Bd. Unirii de la Piața Constituției la Piața Unirii cu traversare la str. George Georgescu”
  • „Proiect amenajare și modernizare Parc Izvor Hașdeu”
  • „Modernizare spațiu public urban Piața de Flori George Coșbuc”

Proiectele care prevedeau construirea a două parcări subterane sub spațiul verde de la Sala Palatului nu au fost declarate de utilitate publică, fiind respinse.

Primăria Capitalei a încheiat în 2010 un contract de proiectare în valoare de 6 milioane de euro pentru realizarea Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), o strategie care urma să transforme centrul Bucureștiului într-un loc prietenos cu pietonii, bicicliștii și mai puțin poluat, cu ajutorul fondurilor europene. Cel puțin așa promitea primarul Sorin Oprescu la vremea respectivă, proiectanții estimând că se pot accesa circa 200 milioane de euro din bani europeni.

Promisiunile au fost reluate și de primarul Gabriela Firea. Opt ani mai târziu, Primăria Capitalei nu a depus niciun proiect propus de PIDU pentru a obține fonduri europene. Instituția spune că acestea fie nu erau eligibile, fie sumele care se puteau accesa erau prea mici. Acum, proiectele vor fi făcute din bani de la bugetul local sau prin parteneriate public-private.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro