Sari direct la conținut

Marea Britanie și UE publică textul integral al acordului comercial

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Marea Britanie a publicat sâmbătă textul acordului comercial cu Uniunea Europeană, cu doar cinci zile înainte de a părăsi unul dintre cele mai mari blocuri comerciale din lume, relatează Reuters.

Textul include în cele 1.246 de pagini acordul comercial precum și acorduri pentru energia nucleară, schimbul de informații clasificate, energie nucleară civilă și o serie de declarații comune.

Draftul Acordului de cooperare și comerț UE-Regatul Unit înseamnă că, de pe 31 decembrie ora 23.00 GMT, când Marea Britanie părăsește în sfârțit piața unică a UE, că vor fi zero taxe vamale și zero cote pentru toate produsele conforme cu reglementările privind originea.

Textul integral al draftului poate fi consultat în engleză aici.

La Bruxelles, după o primă întâlnire vineri a ambasadorilor celor 27 în jurul lui Michel Barnier, o nouă întâlnire este programată pentru luni pentru a lansa semnarea proiectului de către statele membre. De asemenea, vor trebui să decidă asupra unei aplicări provizorii, deoarece Parlamentul European nu va putea să o ratifice până la începutul anului 2021, relatează AFP.

Pe partea britanică, deputații sunt chemați să se întoarcă din vacanță pentru a dezbate textul miercuri. Adoptarea sa lasă puține îndoieli, chiar și opoziția laburistă intenționând să o susțină.

După patru ani și jumătate de incertitudine și frământări în urma referendumului din 2016, acest acord oferă companiilor „certitudine și capacitatea de a se pregăti” pentru investiții și dă speranță că „politica evoluează către un mediu mai bun”, a asigurat în Times Ministrul britanic Michael Gove.

„Putem dezvolta o nouă cooperare amicală cu UE, o relație specială”, a adăugat el, folosind expresia care caracterizează în mod tradițional relația SUA-Regatul Unit.

Regatul Unit a reușit să ajungă joi la un acord istoric pentru viitoarea relație comercială cu Uniunea Europeană, în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro