Sari direct la conținut

Între atacuri la adresa lui Trump și laude pentru NATO, Joe Biden se declară „hotărât” să nu trimită soldați americani în Ucraina

HotNews.ro
Președintele Joe Buden ține un discurs în timpul ceremoniei de absolvire a promoției 2024 a Academiei Militare a SUA, la West Point, New York, 25 mai 2024., Foto: Lev Radin/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Președintele Joe Buden ține un discurs în timpul ceremoniei de absolvire a promoției 2024 a Academiei Militare a SUA, la West Point, New York, 25 mai 2024., Foto: Lev Radin/ZUMA Press Wire / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Președintele Joe Biden a reiterat sâmbătă că nu intenționează să trimită soldați americani în Ucraina, lăudând în același timp leadership-ul SUA în lume, răspunzând astfel implicit la acuzațiile de slăbiciune formulate de rivalul său republican Donald Trump, informează AFP.

„Nu există soldați americani implicați în război în Ucraina. Sunt hotărât să rămână așa, dar suntem puternici alături de Ucraina și vom fi alături de ei”, a declarat democratul, adresându-se promoției de absolvenți ai prestigioasei academii militare de la West Point.

Președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a descris drept „un tiran brutal”, a fost „sigur că NATO se va diviza” după ce Moscova și-a invadat vecinul est-european în februarie 2022, a mai spus Biden.

„În schimb, cea mai mare alianță de apărare din istoria lumii este mai puternică ca niciodată”, a mai afirmat liderul american.

Luna trecută, legiuitorii americani au adoptat un acord de ajutor militar în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, îndelung amânat, după luni de certuri în Congres, în timp ce forțele ucrainene au înregistrat o serie eșecuri pe câmpul de luptă din cauza lipsei de muniție și de fonduri.

De atunci, Biden a ordonat ca cinci tranșe de sprijin militar să fie trimise Ucrainei, în timp ce Rusia își continuă asaltul asupra regiunii Harkov.

Biden a lăudat, de asemenea, rolul SUA în Orientul Mijlociu, menționând că Washingtonul desfășoară o „diplomație a urgenței” care să asigure un armistițiu și care să ducă la recuperarea ostaticilor ținuți captivi de gruparea militantă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza.

„Mulțumită forțelor armate americane, facem ceea ce numai America poate face în calitate de națiune indispensabilă, singura superputere a lumii”, a spus Biden.

Președintele american, care se află în campanie pentru alegerile din noiembrie, în vederea câștigării unui nou mandat, i-a îndemnat, de asemenea, pe cadeți să își onoreze jurământul „nu față de un partid politic, nu față de un președinte, ci față de Constituția Statelor Unite ale Americii, împotriva tuturor dușmanilor, străini și interni”.

El i-a numit pe absolvenți „gardieni ai democrației americane”.

„Libertatea nu este gratuită. Ea necesită o vigilență constantă”, a adăugat Biden, care își face campanie, parțial, pe tema amenințării pe care o reprezintă Donald Trump la adresa sistemului politic american.

Magnatul republican a promis să ducă o campanie de reprimare a „inamicului din interior” dacă va câștiga din nou Casa Albă și a evitat să excludă ideea apariției unor violențe politice în cazul în care va pierde alegerile din noiembrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro