Sari direct la conținut

T. Basescu: in curand vor fi finalizate dosarele unor grei

HotNews.ro

Presedintele Traian Basescu a cerut procurorilor, la sedinta de bilant de marti a Ministerului Public, sa ramana impartiali. El i-a sfatuit sa nu se lase influentati nici de imixtiunile politice, nici de campaniile de presa, atragand atentia ca vor fi finalizate, in curand, dosarele unor oameni importanti.

“In ceea ce va priveste, estimez ca vor fi dosare grele care, mai devreme sau mai tarziu, se vor apropia de finalizare si care vor viza persoane politice importante”, a declarat presedintele.

In acest sens el a cerut procurorilor sa aplice legea fara discriminare :

“Indiferent la ce campanii veti fi supusi nu exista lucru mai important pentru romani decat o justitie dreapta, aplicabila oricui de la presedinte pana la cel mai neimportant om”, a adaugat seful statului.

El a facut apel la toti procurorii din tara sa fie „absolut independenti si sa nu se autoresponsabilizeze pentru problemele urbei, in afara de cele de tin de justitie”, referindu-se la imixtiunile politice pe plan local in anchetele justitiei.

„Izolati Ministerul Public de orice tip de relatie care poate duce la influentarea deciziilor, mai ales cand este vorba de decizii care vizeaza activitatea pe plan local”, a spus presedintele.

Traian Basescu s-a referit si la campaniile de presa care ar influenta justitia, considerand ca alaturi de influenta politica a procurorilor, influenta presei este una dintre cele mai “toxice”.

Sunt doua ziare care ies la atac atunci cand patroniii lor au proces a doua zi si „se face pregatirea mediatica asupra solutiei”, a detaliat presedintele.

Aflat intr-o vizita la Constanta, premierul Tariceanu a declarat ca nu se simte vizat, punand apoi sub semnul intrebarii sursa informatiilor la care a facut referire Basescu.

Presedintele trimite un memoriu cu rezolutie la procurorul general

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va trimite, marti, procurorului general, un memoriu primit de la un cetatean din Cluj si care ar arata impletirea intereselor dintre politic, oameni de afaceri, de presa si magistrati.

„Imi pare rau ca am uitat pe birou un memoriu pe care l-am primit de la un cetatean din Cluj, pe care va asigur ca am si scris «Catre doamna procuror general» cu stiloul, azi-noapte, citind corespondenta, «Rog analiza si solutie legala»”, a declarat Basescu.

Conform sefului statului, daca reclamatiile din memoriu se confirma, atunci aceasta „este proba impletirii intereselor intre politic, oameni de afaceri, oameni de presa si, din pacate, chiar si a unor magistrati implicati intr-un proces de impingere a realitatii unei licitatii”.

„Sigur, fiind de dimensiuni mari, nu putea fi trimisa decat la Parchetul General. Va promit, doamna, ca va ajunge marti dupa-amiaza la dumneavoastra, cu rezolutia pusa pe ea, pentru ca imi era adresata”, i-a spus presedintele procurorului general.

Avertisment: rezolvati criza acuta de procurori

Seful statului a subliniat necesitatea rezolvarii crizei de procurori cu care se confrunta justitia: o mie de procurori la 22 000 de politisti judiciaristi.

Astfel, seful statului a lansat un avertisment privind necesitatea dotarii tehnice si acoperirea cu necesarul de procurori la parchetele de pe langa Judecatorii si Curtile de apel. Numai depasind criza acuta de procurori, institutia isi poate indeplini obiectivele, a precizat Basescu.

„Aceleasi sute de locuri care erau neocupate anterior in Procuratura sunt, si acum, tot neocupate. Asta inseamna ca avem o problema: ori nu vrem, ori nu putem.

(…) Desi problema este cunoscuta de ani de zile – marirea numarului de procurori- nu luam deciziile corecte sa nu mai avem situatiile pe care le avem cel putin la procurorii care lucreaza pe langa judecatorii si au pana la 1 500 de dosare de rezolvat”, a atras atentia presedintele.

Basescu considera ca singura solutie ar fi incadrarea in sistem a unor tineri procurori.

La bilantul activitatii pe 2006 a Parchetului General au participat si ministrul Justitiei, Monica Macovei, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Din discursul ministrului Justitiei, Monica Macovei:

* este timpul schimbarilor de comportament, de stil de lucru si a unor modificari in politica de resurse umane care nu a existat pana acum in Parchetul General

* exista situatii mult mediatizate in care se invoca incalcarea regulilor de procedura de catre procurori si judecatori

* atrage atentia ca exista “competitii” care fac rau muncii de ancheta, este bine sa nu se mai plimbe dosarele din cauza unor orgolii personale

* procurorii DIICOT nu au dobandit drepturi in plus, asa cum sugereaza unii politicieni

* UE cere ca DNA sa continue rezolvarea dosarelor de coruptie

* misiuni la UE vor veni in luna aprilie in Romania pentru a evalua situatia din justitie

* exista un plan de unificare a jurisprudentei care ar putea duce la prelungirea proceselor

* asteapta comentarile magistratilor fata de proiectul noului Cod Penal, lansat in dezbatere publica

Din discursul procurorului general, Laura Codruta Kovesi:

* Parchetul General are o criza acuta de resurse umane, adica o lipsa de 544 de procurori din totalul de 2 600 de posturi

* in 2006, au fost procurori ce au solutionat doar 10-12 dosare, iar altii pana la 1 200

* incarcatura de dosare la judecatorii – 1600 de dosare pe an

* sefii Parchetelor sa se implice in repartizarea echitabila a sarcinilor fiecarui procuror

* parchetele locale au solutionat 320 de mii de cazuri

* a cerut procurorilor sa puna capat declinarilor de competenta nejustificate doar pentru a pasa cauza

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro