Sari direct la conținut

Referendumul pentru suspendarea presedintelui are intaietate in fata celui pentru votul uninominal

HotNews.ro

In contextul politic actual si dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca intentioneaza sa consulte populatia pe tema votului uninominal, deputatii juristi au hotarat, luni, prin modificarea legii, ca nu se pot organiza doua referendumuri in acelasi timp, ci doar la un interval de trei luni.

PSD, sustinut de PRM, PC, PNL si UDMR, a propus un al doilea amendament care prevede ca, in cazul in care, se doreste organizarea a doua referendumuri, prioritate are cel cu forta juridica mai mare. Cu alte cuvinte, suspendarea presedintelui este prioritara votului uninominal.

Comisia juridica a Camerei a modificat pentru a treia oara in doua saptamani legea referendumului. Deputatii juristi au adoptat cu 18 voturi pentru si 4 impotriva (PD), ca, referendumurile sa nu poata fi organizate cu o frecventa mai mare de o data la trei luni.

De asemenea s-a stabilit ca nu se pot organiza in acelasi timp doua referendumuri.

Deputatul PSD, Florin Iordache a depus un amendament care stabileste tema prioritara a unui referndum “in functie de forta juridica”.

In traducere libera, un referendum care are ca tema demiterea presedintelui Romaniei sau revizuirea Constitutiei este prioritar unui referendum pe teme de interes national.

Dezbaterile au durat aproximativ o ora, iar amendamentele depuse au fost votate de deputatii PSD, PC, PRM, UDMR si PNL, singurii care s-au opus fiind reprezentantii PD.

Noile prevederi propuse de PSD au provocat nemultumirea deputatilor PD, care au anuntat ca vor ataca din nou proiectul de lege la Curtea Constitutionala.

Lista deputatilor care au votat pentru amendamentele PSD:

1.Nicolae Vlad Popa PC

2.Mihaita Calimente PNL

3.Florin Iordache PSD

4.George Baesu PSD

5.Jipa Florin Ruxandra PRM

6.Valeriu Zgonea PSD

7.Vasile Aurelia PSD

8.Andrei Dominic Gerea PNL

9.Razvan Petrica Bobeanu PSD

10.Lucian Bolcas PRM

11.Pantelimon Manta PC

12.Dobre Traian PNL

13.Dumitrescu Cristian Sorin PSD

14.Gabor Gheorghe PNL

15.Ghise Ioan PNL

16.Mate Andras Levente UDMR

17 .Eugen Nicolicea

18.Grigore Craciunescu PNL

Comisia juridica urmeaza sa depuna in plenul Camerei Deputatilor, marti dimineata, raportul cu noile modificari aduse legii referendumului. Parlamentarii vor da in cursul zilei de marti, votul final pe lege, Camera Deputatilor fiind forul decizional in acest caz.

Istoria legii referndumului este lunga, modificarile incepand din martie 2006. Prima varianta a fost cea a liberalilor Horea Uioreanu si Mircea Pusca si a democratilor Augustin Zegrean si Daniel Buda, pe 16 martie, urmata de cea a udemeristilor Seres Denes si Antal Arpad Andras, pe 29 martie.

Aceasta din urma a trecut prima de legislativ, ajungand pana la presedintele Romaniei. Traian Basescu a trimis actul normativ inapoi la Parlament, pentru reexaminare, pe 15 ianuarie 2007.

Deputatii juristi au lucrat pe o initiativa de modificare a legii care a fost deja trimisa inapoi, spre reexaminare, de presedintele Traian Basescu. Potrivit Constitutiei, seful statului poate trimite o lege spre reanalizare Parlamentului doar o singura data;

In cazul in care legea nu a fost modificata conform sugestiilor facute de presedinte, traseul normal al acesteia este promulgarea si publicarea in Monitorul Oficial. Traian Basescu, in calitate de presedinte al Romaniei mai poate doar, sa sesizeze Curtea Contitutionala in privinta neconstitutionalitatii actului normativ.

In functie de decizia Curtii Constitutionale si cu observatiile necesare, legea referendumului poate fi trimisa inapoi in Parlament.

Cea de treia serie de modificari la legea referendumului intervine la doar cateva zile dupa ce seful statului a anuntat ca ar dori ca in luna martie sa organizeze un plebiscit pe tema introducerii votului uninominal ca metoda de alegere a parlamentarilor.

Inainte de anuntarea acestei intentii, insa, la Birourile Parlamentare ale celor doua camere legislative a fost depusa o initiativa de suspendare din functie a sefului statului.

Daca aceasta va fi dezbatuta in plenul reunit si va fi aprobata de doua treimi dintre alesi, autoritatile sunt obligate sa organizeze un referendum in termen de maximum 30 de zile.

O asemenea varianta ar insemna amanarea plebiscitului cerut de Traian Basescu.

Pe de alta parte, PNL si PSD au anuntat ca vor ca Parlamentul sa adopte rapid o lege care sa introduca votul uninominal, astfel ca seful statului sa nu aiba motiv pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro