Sari direct la conținut

Efectul Kosovo: Diplomatia europeana cauta solutii pentru Transnistria

HotNews.ro

La Chisinau este asteptat sa soseasca presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de Externe al Finlandei, Ilkka Kandera, anunta cotidianul Nezavisimaia Gazeta. Potrivit biroului de presa al presedintiei Moldovei, scopul vizitei il constituie studierea la fata locului a situatiei legata de reglementarea conflictului transnistrean, care atrage tot mai mult atentia Europei in contextul perspectivelor de rezolvare a problemei Kosovo.

Oaspetele se va deplasa inclusiv la Tiraspol. „OSCE este gata sa depuna eforturi substantiale pentru a identifica posibilitatile de reluare a procesului de pace dntre Transnistria si Moldova”, a declarat seful diplomatiei tiraspolene, Valerii Litkai.

„Propunerile presedintiei in exercitiu a OSCE sunt foarte valoroase, pentru ca diplomatia finlandeza are o vasta exerienta in reglementarea conflictelor. Sa nu uitam ca finlandezii au condus procesul de negocieri privind Kosovo. Suntem incantata ca noul sef al OSCE si-a concentrat atentia asupra Transnistriei imediat, nu peste cateva luni”, a spus Litkai, citat de NG.

Sperante nutresc si autoritatile de la Chisinau. In ajun, scrie publicatia mentionata, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca partea moldoveana este dispusa sa reia dialogul cu Transnistria, ba chiar a transmis la Tiraspol o serie de sugestii de consolidare a increderii intre cele doua maluri ale Nistrului.

Pe acest fundal, liderul democratilor moldoveni, deputatul Dmitri Diakov, a estimat pentru NG ca „situatia ar putea suferi modificari radicale dupa intrevederea dintre Voronin si omologul sau rus, Vladimir Putin, preconizata pentru 20 ianuarie, cand liderul de la Chisinau ar putea intreprinde o vizita la Moscova”.

„Intre Moscova si Chisinau se contureaza semnele unei concilieri, bazata pe un compromis in dosarul transnistrean”, au afirmat surse din Parlamentul Moldovei. Potrivit acestora, „Moscova ar putea sa cedeze din nou Transnistria, in schimbul unor garantii ferme privind mentinerea prezentei militare ruse si orientarea prorusa a conducerii statului”.

In acest caz, transnistrenii pot miza doar pe acele „largi prerogative” acordate regiunii, despre care se tot vorbeste la Chisinau, dar in nici un caz nu pot spera la o recunoastere din partea Moscovei, precizeaza NG.

Intre timp, continua cotidianul, Chisinau este nemultumit de pozitia Rusiei in chestiunea kosovara si face o paralela intre parerile Moscovei si Bucurestiului. „Pozitia Bucurestiului in problema Kosovo difera de cea a Moscovei prin aceea ca Rusia nu numai ca se pronunta impotriva independentei Kosovo (ca si Romania), dar insista pe principiul ‚modelul kosovar’ ca precedent”, concluziona ziarul Flux, patronat de liderul crestin-democratilor, Iurie Rosca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro