Sari direct la conținut

Expertii ucraineni sunt sceptici in privinta crearii unei zone economice pe Insula Serpilor

HotNews.ro

Fostul ministru al economiei din Ucraina, Serghei Terehin, considera cel putin stranie ideea crearii unei zone economice libere pe Insula serpilor. „Priviti fotografiile cu aceasta insula si va veti lamuri”, a spus el intr-un comentariu pentru publicatia Ekonomiceskie izvestia.

El crede ca, inainte de toate, pe insula trebuie construita o intreprindere industriala, ca un argument pentru Curtea internationala de justitie, care examineaza statutul bucatii de pamant, ca pe acest teritoriu se desfasoara activitati economice. „O zona economica libera ar permite construirea pe Insula a unui cazinou, dar cine se duce pana acolo?”, a ironizat Terehin.

„Nu exista nici o certitudine ca infiintarea unui off-shore ar putea influenta asupra verdictului Curtii de justitie de la Haga”, considera si directorul Centrului pentru granita de sud a Ucrainei, Vladimir Korobov, evaluand sceptic perspectivele unor schimbari radicale in dezvoltarea Insulei serpilor. „Presedintele a indicat o directie corecta a activitatii, dar multe intentii bune nu si-au gasit realizarea in trecut”, a firmat Korobkov.

Fostul ministru Anatoli Kinah a subliniat, pe de alta parte, ca infiintarea unui off-shore va atrage investitii in turism si pescuit. El nu crede ca facilitatile off-shore se vor extinde asupra operatiunilor de prospectare si exploatare a zacamintelor de hidrocarburi. „Acest decret prezidential constituie continuarea masurilor de dezvoltare a Insulei adoptate de presedintii Leonid Kucima si Leonid Kravciuk”, a afirmat Kinah.

In Rada Suprema de la Kiev urmeaza sa fie depus curand, din dispozitia presedintelui Viktor Iuscenko, un proiect de legate privind infiintarea unei zone economice libere pe Insula serpilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro