Sari direct la conținut

Vuza vrea SRI propiru

Gazeta de Cluj

Pe lista societatilor pentru care Ordinul Agentiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dispus blocarea conturilor saptamana trecuta se afla si Chimcomplex, cu o datorie de aproape 77 de miliarde de lei, potrivit Anexei AVAS nr. 1267/06.02.2006.

Blocarea conturilor este activa pana cand sumele existente sau cele care urmeaza sa se verse in conturi vor acoperi datoriile.

Vuza a explicat, in decembrie anul trecut, la festivitatea de decernare a premiilor „Excelentei in afaceri” de ce a fost premiat: in 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca in tot grupul SCR.

Declaratia omului de afaceri este, acum, dupa ce s-a dispus poprirea pe conturile Chimcomplex, de-a dreptul halucinanta. Cert este ca seful statului, Traian Basescu, a fost in mod deliberat mintit in legatura cu situatia reala a societatilor pe care Vuza le patroneaza.

Datorii de milioane

Imperiul de carton al multimilionarului Stefan Vuza se clatina simtitor.

Cel premiat la finele anului trecut cu „Trofeul de excelenta in afaceri”, premiu inmanat omului de afaceri de insusi presedintele Traian Basescu, pentru „merite deosebite” si pentru faptul ca e un bun platnic, s-a trezit, in urma cu o saptamana cu conturile Chimcomplex („perla coroanei” SCR) blocate.

De ce? Tocmai pentru faptul ca nu si-a platit datoriile catre stat. Astfel, pe lista societatilor fata de care Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului a dispus blocarea conturilor pana la recuperarea debitelor catre stat se afla si Chimcomplex Borzesti.

Cu o datorie de peste 76 miliarde lei, reprezentantii AVAS sustin ca omul de afaceri moldovean nu avea cum sa raporteze la finele anului trecut „zero datorii catre stat”.

GAZETA a atras atentia in editiile anterioare ca o smecherie la care a recurs Vuza pentru a parea curat in ochii presedintelui Basescu a fost ajutorul de stat in valoare de peste 316 miliarde lei de care a beneficiat Caromet Caransebes, in conditiile in care Vuza a cumparat pachetul majoritar al societatii cu 8 miliarde de lei.

Minciuna la care a recurs Vuza il discrediteaza in mod impardonabil pe seful statului, Traian Basescu, un cunoscut opozant al practicii de stergere, reesalonare si de neachitare a datoriilor pe care societatile le inregistreaza fata de stat.

Oficiali ai Administratiei prezidentiale s-au aratat contrariati de faptul ca presedintelui Basescu i s-a spus ca societatile lui Vuza nu au datorii la stat, in ciuda situatiei de la Chimcomplex.

Statul nu este o banca

Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a dispus, la inceputul saptamanii trecute, printr-o ordonanta, blocarea conturilor mai multor societati pentru datoriile pe care le au catre stat.

Cele aproximativ 500 de societati din intreaga tara fata de care AVAS a dispus blocarea conturilor pana la recuperarea datoriilor au acumulat datorii fie la Electrica, fie la fondul de sanatate.

„Aceasta actiune este urmarea faptului ca nu si-au onorat obligatiile de plata, desi au fost notificate si somate in acest sens. De ani de zile, unii au inteles ca pot face lucruri mai bune cu banii decat

sa-si plateasca taxe, impozite, contributii la asigurari de sanatate si acest lucru ne afecteaza pe toti. Statul nu este o banca cu dobanda 0% pentru rau-platnici. Plata taxelor si impozitelor trebuie sa devina un reflex normal al societatilor comerciale.

Toti cei care nu respecta cadrul legal, indiferent de numele lor, indiferent de orice alt considerent, se vor trezi cu un raspuns pe masura din partea autoritatilor”, a sustinut Razvan Orasanu, presedintele AVAS, intr-un comunicat de presa.

Precizam faptul ca blocarea conturilor este activa pana cand sumele existente sau cele care urmeaza sa se verse in conturi vor acoperi datoriile.

Enigma Chimcomplex

Printre societatile cu conturile blocate se afla si Chimcomplex Borzesti, societate la care Serviciile Comerciale Romane (SCR)- printr-un consortiu format din A2 Impex SRL Ploiesti si Contactoare Buzau – apartinand lui Stefan Vuza detine din 2003 pachetul majoritar de actiuni (peste 90% din actiuni).

Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de Vuza in 2003 cu un pret al tranzactiei de 25.030.570 euro.

La fel ca in cazul celorlalte societati cu datorii acaparate de Vuza, si in acest caz datoriile au fost preluate de AVAS cu putina vreme inainte de privatizare. Datoriile

s-au ridicat la suma de 49 milioane de USD, in timp ce capitalul social al societatii era de aproximativ 51.610.000 euro. Ca termen de comparatie, mai mare decat al Rompetrol Bucuresti si Industria Sarmei (Mechel) Campia Turzii sau dublu decat cel al Tractorul Brasov ori Uzinele Sodice Govora.

Societatile aflate sub umbrela lui Vuza au achizitionat, astfel, Chimcomplex, la un pret al tranzactiei de jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor.

Inca un amanunt sub acest aspect ar fi de mentionat – cu un an inainte de maritisul Chimcomplex, de neprofitabila ce era, societatea obtinuse un profit net pe sase luni de peste 20 miliarde lei vechi. De precizat ca societatea este unul dintre cei mai mari producatori de sode si produse clorosodice din sud-estul Europei.

Este cel putin la prima vedere inexplicabil cum un colos de talia Chimcomplex, achizitionat la un pret derizoriu si cu o cota impresionanta de piata, a ajuns sa se situeze pe o pozitie fruntasa in topul datornicilor catre stat. Asta, in ciuda managementului mult trambitat de Vuza.

Cert este ca, pe lista societatilor pentru care AVAS a dispus blocarea conturilor, se afla si Chimcomplex, cu o datorie de aproape 77 de miliarde de lei, potrivit Anexei Ordinului AVAS nr. 1267/06.02.2006.

Basescu, ametit

GAZETA a atras atentia in paginile sale ca Stefan Vuza, premiat la finele anului trecut cu „Trofeul de excelenta in afaceri”, premiu inmanat de insusi presedintele Traian Basescu, l-a pacalit pe seful statului.

Inainte de a participa la gala organizata de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, presedintele Basescu s-a asigurat ca nici una dintre societatile ce urmeaza sa fie premiate nu are datorii catre stat. Astfel, inclusiv Stefan Vuza parea, la prima vedere, „alb” sub aspectul datoriilor catre stat.

Numai ca, cu o luna inainte, Vuza si-a luat toate masurile de rigoare pentru a figura la finele anului fara nici o datorie catre stat. In acest sens, el a solicitat AVAS si a obtinut un ajutor de la stat in valoare de aproape 316 miliarde de lei.

Adica datoriile catre stat, inregistrate de Caromet (societate la care Iasitex-ul lui Vuza este actionar majoritar) cifrate la aproape 10 milione de euro, au fost fie reesalonate, fie sterse. Rusinoasa manevra de a parea curat in fata intaiului om in stat i-a iesit lui Vuza ca la carte, cu concursul autoritatilor statului.

Reamintim faptul ca societatea Caromet Caransebes a fost achizitionata de Vuza in 2004 cu 8,5 miliarde de lei, in timp ce ajutorul de stat se cifreaza la 316 miliarde de lei.

Consiliul Concurentei a avizat ajutorul de stat, in ciuda faptului ca, in textul Deciziei favorabile, se recunoaste ca acest ajutor creeaza premisele pentru o posibila distorsionare a concurentei.

Ajutorul dat de stat i-a oferit lui Vuza posibilitatea sa primeasca premiul excelentei in afaceri, diploma fiindu-i inmanata de insusi presedintele Romaniei. Traian Basescu a fost mintit, astfel, in mod deliberat, de catre organizatorii evenimentului, greii Camerei de Comert si Industrie.

Vuza vrea informatii

Megapatronul Stefan Vuza isi doreste cu ardoare crearea unui departament propriu de informatii. Astfel, Vuza a intrebat direct un reprezentant al unei agentii de detectivi particulari daca ei se ocupa cu spionajul. Ideea lui Vuza de a-si crea un departament special de spionaj nu este deloc o idee noua pentru milionar.

Acesta a avut in trecut angajat un fost ofiter de informatii, numai ca povestea nu s-a terminat deloc cu happy end, ofiterul respectiv fiind de fapt un agent infiltrat de PRM in SCR. Acest lucru s-a dovedit in momentul in care in revista Romania Mare au aparut o serie de informatii pe care Vuza le-a „dat in lucru ” ofiterului.

Nu-i mai putin adevarat nici faptul ca si Vuza a cam uitat sa-l plateasca pe ofiterul respectiv, scurgerea de informatii putand fi interpretata si ca o razbunare a ofiterului.

Departamentul de spionaj al lui Vuza se preconizeaza a strange informatii despre puterea economica a unor societati aflate in pragul falimentului. De asemenea, departamentul respectiv va fi responsabil si cu strangerea de date despre imobilele de stat aflate in evidenta administratiei locale clujene.

Daca in cazul primului pachet de operatii lucrurile sunt clare – stiut fiind faptul ca Vuza are o afinitate speciala pentru societatile in prag de faliment, pe care apoi le cumpara garantand cu alte societati si, intr-un final apoteotic le invie – in ceea ce priveste cel de-al doilea pachet de operatii, motivatiile sunt

incerte. Totusi, poate ca replica lui Vuza cand i s-a oferit cladirea fantoma a Spitalului de urgenta din cartierul Manastur (cladire scoasa la licitatie de Consiliul Judetean Cluj) – „Nu am eu nevoie de spitalul acela. Ce sa fac cu el? Cu 20 de miliarde de lei cumpar Rulmentul Brasov.

Si acolo nu ma intereseaza fabrica ci terenul, care are 35 de hectare”, sa aduca unele lamuriri in acest sens: Vuza pare sa fie interesat de latura imobiliara a fabricilor mai mult decat de latura economica a lor.

Marturii din interior

Un fost colaborator al lui Vuza in ceea ce priveste partea economica a afacerilor a declarat despre megapatronul Vuza ca are o mentalitate comunista. „Vuza lucreaza cu angajatii precum pe vremea comunista. Daca luna aceasta s-a realizat planul in raport de 100%, luna viitoare cere 120%. Pe Vuza nu-l intereseaza investitiile.

Singurele investitii reale pe care le-a facut au fost cele in autoturisme. Si chiar si pe acestea le roteste intre societati. Astfel, de curand o serie de autoturisme au fost vandute de la o societate de-a sa din Ploiesti catre Sinterom Cluj, dar la un pret de patru ori mai mare decat cel de achizitie.

Lipsa unui program clar de investitii va duce curand la prabusirea intregii afaceri piramidale. Mai mult, pe Vuza nu-l intereseaza sa-si construiasca sau sa achizitioneze nimic in nume propriu, nici imobile, nici valori mobiliare. Astfel, Vuza sta la Cluj intr-o vila inchiriata”, a spus un fost director economic al lui Vuza.

De asemenea, potrivit celor spuse de acesta, Vuza se afla in relatii de afaceri sau sub comanda unor grupuri de interese rusesti, care fac parte, probabil, din lumea interlopa ruseasca.

Somes Dej, una din „afacerile” lui Vuza, se afla in prezent in atentia Politiei Dej. La Somes, directorul Adrian Itu, cumnatul lui Vuza, produce materie prima pentru Tiger Somes Dej, firma la care Itu este asociat.

Si, bineinteles, Tiger cumpara materia prima la preturi speciale, Somes Dej fiind cea care iese mereu in pierdere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro