Sari direct la conținut

Decizie controversată a justiției italiene: Circumstanțele agravante nu sunt aplicabile unui viol, dacă alcoolul a fost consumat voluntar de către victimă

HotNews.ro
Decizie controversată a justiției italiene: Circumstanțele agravante nu sunt aplicabile unui viol, dacă alcoolul a fost consumat voluntar de către victimă

Înalta Curte de Casație și Justiție a Italiei este criticată de opinia publică după ce a decis că circumstanțele agravante nu pot fi aplicate la o sentință de viol dacă victima a băut voluntar alcool înainte de atac, relateazăThe Guardian.

Curtea de Casație a decis marți rejudecarea unui caz în care doi tineri sunt condamnați la trei ani de închisoare pentru violarea unei femei în 2009.

O instanță inferioară a aplicat circumstanțe agravante – factori care ar spori și severitatea actului criminal – la sentință din cauza consumului de alcool în atac, dar Înalta Curte a decis că acestea nu sunt aplicabile.

Decizia a fost criticată de asociațiile de femei și politicieni ca fiind ”un pas uriaș înapoi” pentru femeile din Italia.

”Poziția Curții este extrem de serioasă pentru că face și mai dificil pentru femei ca acestea să raporteze un viol”, a spus Lella Palladino, președintele Coaliției non-guvernamentale Women Network Against Violence din Italia.

”Când găsesc curajul ele nu sunt văzute ca fiind credibile(…), este o decizie extrem de alarmantă pentru femeile din țara noastră, în special în timpul acestei perioade critice din punct de vedere politic”, a spus ea.

Alessia Rotta, un politician din partidul Democratic de centru-stânga a spus: Decizia Curții Supreme ne duce cu câteva decenii înapoi… este o sentință care riscă să anuleze ani de lupte”.

Cei doi inculpați, ambii în vârstă de 50 de ani, au fost inițial achitați de viol de către o instanță din nordul Italiei, din Brescia, în 2011, după ce judecătorii au găsit că evenimentele sunt nesigure.

Aceștia au fost găsiți vinovați, după recurs, în ianuarie 2017 de către o instanță din Turin, după ce judecătorii au studiat un raport medical care dovedea că femeia a încercat să reziste atacului.

Această instanță i-a condamnat pe cei doi la trei ani de închisoare și le-a aplicat circumstanțe agravante pentru că inculpații ”au comis actul cu ajutorul subtanțelor alcoolice”.

Curtea Supremă a dispus rejudecarea pentru revizuirea sentinței, spunând că deși inculpații au profitat de starea de beție a femeii pentru a putea face sex forțat cu ea, circumstanțele agravante nu sunt aplicabile pentru că ea a consumat în mod voluntar alcool.

Cazul datează din 2009, când bărbații au luat-o pe femeie în dormitor după ce au mâncat împreună și au violat-o. La câteva ore, ea s-a dus la unitatea de urgențe a unui spital și a descris ce s-a întâmplat ”într-un mod confuz”.

Instanțele italiene au luat decizii similare în trecut în cazurile de viol. În februarie anul trecut, un bărbat a fost achitat, de către o instanță din Turin, de acuzațiile de viol a unei femei pe un pat de spital, după ce judecătorul a decis că femeia nu a țipat destul de tare pentru a-l îndepărta pe bărbat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro