Sari direct la conținut

Uzbekistanul l-a convocat pe ambasadorul rus pentru discuții din cauza unor comentarii despre anexarea țării la Rusia

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de presedintii Kazahstanului si Uzbekistanului, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Vladimir Putin alaturi de presedintii Kazahstanului si Uzbekistanului, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ministerul de externe al Uzbekistanului l-a convocat pe ambasadorul Rusiei de la Tașkent din cauza apelului unui politician rus ca Moscova să anexeze țara din Asia Centrală, o fostă republică sovietică, relatează Reuters.

Scriitorul naționalist rus Zahar Prilepin, care este co-președinte al partidului „O Rusie Justă – Pentru Adevăr”, a declarat săptămâna aceasta că crede că Rusia ar trebui să anexeze Uzbekistanul și celelalte țări care au un număr mare de cetățeni ce muncesc în Rusia.

Oleg Malginov, ministrul de externe al Uzbekistanului, a declarat joi pentru Reuters că țara sa este „profund îngrijorată” de aceste comentarii „provocatoare”.

Ministerul pe care îl conduce a clarificat însă vineri că afirmațiile sale nu înseamnă că Uzbekistanul consideră comentariile lui Prilepin reprezentative pentru poziția oficială a Kremlinului.

Milioane de muncitori sezonieri din fostele republici sovietice din Asia Centrală se deplasează anual pentru a munci în Rusia, situație care provoacă ocazional tensiuni economice și etnice între Moscova și capitalele din regiune.

Anexarea ilegală a Crimeii în 2014 și declanșarea războiului din Ucraina anul trecut au trezit neliniști în rândul unora dintre fostele republici sovietice, care au amintiri neplăcute cu privire la veleitățile imperialiste ale Moscovei.

Uzbekistanul și-a declarat independența pe 31 august 1991, după eșecul Biroului Politic al Partidului Comunist de la Moscova de a-l înlătura de la putere pe Mihail Gorbaciov printr-o lovitură de stat. Uniunea Sovietică a fost dizolvată oficial în data de 26 decembrie a aceluiași an.

Deși Uzbekistanul nu face parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia, ea este una dintre țările membre ale Comunității Statelor Independente, organizația care reunește fostele republici sovietice apropiate de Moscova.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro