Tariceanu: Taxa de prima inmatriculare nu va fi nici eliminata, nici redusa
Premierul Tariceanu a declarat marti ca taxa auto de prima inmatriculare nu va fi eliminata si nici redusa, relateaza NewsIn. Premierul sustine ca actualele discutii cu reprezentantii Comisiei Europene au la baza doar aspecte de ordin tehnic.
„Nu se pune problema reducerii sau eliminarii taxei de prima inmatriculare. Se discuta insa ca, pe baza observatiilor Comisiei, sa se modifice anumite aspecte tehnice”, a afirmat Tariceanu.
Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa deschida a doua etapa a procedurii de sanctionare a Romaniei, in privinta taxei de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare.
Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei, ulterior fiind posibil sa actioneze statul roman la Curtea Europeana de Justitie.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, are in aceasta saptamana discutii cu oficialii CE, in cadrul carora prezinta intentia Romaniei de a aproba, in februarie-martie 2008, prin ordonanta de urgenta, o varianta a taxei in acord cu cerintele Comisiei.
A doua etapa a procedurii de sanctionare consta in transmiterea unui aviz motivat, care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie, Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.
Procedura de infringement a fost declansata in martie 2007, printr-o scrisoare de notificare oficiala trimisa de CE guvernului de la Bucuresti.
Varujan Vosganian: Romania vrea sa evite un proces la Curtea Europeana de Justitie, dar nu renunta la taxa
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat marti la Bruxelles ca Guvernul vrea sa evite un proces la Curtea Europeana de Justitie pentru taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor, dar nu va renunta la aceasta taxa, relateaza Rador.
„Va suferi insa modificari, pentru a pune de acord pozitia Romaniei cu cerintele Comisiei Europene”.
Ministrul Vosganian s-a intalnit cu comisarul pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, caruia i-a explicat ca taxa a avut efecte benefice pentru mediul inconjurator in 2007 si ca Romania este dispusa sa faca acele modificari de ordin tehnic de care mai este nevoie pentru a folosi cele doua luni pe care le are la dispozitie in evitarea trimiterii cazului la Curtea Europeana de Justitie.
„Am observat deschiderea pe care expertii comisiei au manifestat-o pentru a conlucra in viitor, chiar de saptamâna viitoare grupurile de experti ai Ministerului Economiei si Finantelor vor lucra la Bruxelles indeaproape cu expertii comisiei, astfel incât actul normativ sa fie concordant atât cu obiectivele noastre ce tin de ratiuni de natura ecologica, dar si cu reglementarile Comisiei Europene”.