Sari direct la conținut

Parlamentul palestinian, atacat de luptatori ai Fatah

HotNews.ro

Luptatori ai Fatah au luat cu asalt, sambata dimineata, cladirea Parlamentului de la Ramallah. France Presse a relatat, citand surse de securitate palestiniene, ca mai multe persoane inarmate l-au rapit pe Hassan Khreisheh – un vicepresedinte al Parlamentului palestinian, insa informatia a fost dezmintita, ulterior, de purtatorul de cuvant al acestei institutii.

Potrivit BBC, gruparea islamista Hamas a preluat controlul asupra intregului teritoriu al Fasiei Gaza, dupa ce militantii gruparii au ocupat si ultimele puncte vitale detinute de formatiunea rivala, Fatah. In urma luptelor, se pare ca mai multi lideri militari ai Fatah au fost capturati.

Reuters noteaza ca martori oculari au declarat ca membri inarmati ai Brigazilor Martirilor Al-Aqsa, proveniti din Fatah, au arborat steagul propriu, alaturi de cel palestinian, pe acoperisul cladirii in care se gasesc birourile guvernamentale.

Actele de violenta intre Hamas si Fatah s-au intensificat de joi, cand presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a dizolvat guvernul dominat de Hamas si a decis inlocuirea lui cu un cabinet de urgenta. Aceasta decizie a fost luata dupa ce Hamas a preluat controlul tuturor cartierelor generale ale serviciilor de securitate din Fasia Gaza.

Reactia comunitatii internationale

Statele Unite si Uniunea Europeana incearca sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea crizei, insa si-au exprimat sprijinul pentru presedintele palestinian Mahmoud Abbas, pe care il considera un „lider legitim”, chiar daca miscarea Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza.

Intre timp, ministrii de externe ai statelor Ligii Arabe discuta in aceste zile la Cairo posibilitatile de solutionare a crizei palestiniene. Conflictul are conotatii dramatice: peste un milion si jumatate de palestinieni din Gaza risca infometarea din cauza blocajului economic impus miscarii Hamas, iar spitalele au ramas fara sange si medicamente.

In urma luptelor din ultima saptamana dintre factiunile rivale Fatah si Hamas in Fasia Gaza, si-au pierdut viata peste 100 de palestinieni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro