Sari direct la conținut

Tudor Giurgiu: TVR nu are probleme financiare.

HotNews.ro

Presedintele SRTV, Tudor Giurgiu a sustinut, duminica, intr-o conferinta de presa, ca Televiziunea publica nu ar avea probleme financiare, dupa ce presa a scris saptamana acesta ca TVR ar fi in faliment. Cu toate acestea, Tudor Giurgiu anunta ca va trece la concedieri de personal, intre cei cu care isi va intrerupe colaborarea fiind si Rodica Culcer, director la Stiri.

Motivul concedierilor „colective” ar fi ca televiziunea cheltuieste prea mult cu angajatii.

Giurgiu a admis ca de cand a fost investit in functie a facut o serie de greseli si a spus ca “imi asum eventualele erori”.

Printre acestea, el a enumerat faptul ca a “acordat incredere prea mare unor oameni care au dezamagit, am dat gir mediocritatii”, ca a pus accent pe reforma editoriala in loc sa recurga mai intai la schimbari organizationale, ca initial a incercat sa cupleze regandirea programelor cu reforma institutionala, lucru ce s-a dovedit imposibil, precum si ca “nu am pus accent

sufficient pe investigarea unor aspecte confuse financiar ale precedentului management”.

Giurgiu a facut referire si la recentele articole din presa care au atacat dur TVR, spunand ca acestea au plecat de la rezilierea contractului de difuzare a meciurilor din Liga I. El a anuntat ca au fost sanctionati cei implicati in pierderea de catre TVR a drepturilor de difuzare pentru meciurile din Liga I.

Astfel, directorul Departamentului Sport, Ioan Todan, a fost retrogradat pentru doua luni din functie. De asemenea, Directorului Directiei Economice, Cipriana Voicu, si redactorului-sef al Departamentului Sport li se vor taia 10 procente din salariul de baza timp de trei luni, respectiv o luna.

Cutremur printre angajati

Cu toate ca a negat ca TVR ar avea probleme financiare, presedintele director-general al SRTV a anuntat ca va trece la reforma in organizarea institutiei, facand restructurari de personal.

Giurgiu a explicat ca se cheltuiesc sume prea mari cu plata sporurilor si a orelor suplimentare ale angajatilor. De aceea, el a anuntat ca va trece, intr-o prima etapa, la restructurari prin incetarea voluntara a contractului de munca, iar in a doua faza vor fi concedieri colective.

Desi PDG-ul postului public a spus ca acesta este un proces de durata, fara a oferi alte precizari, planul teoretic este ca etapele preliminare restructurarilor sa dureze aproximativ trei luni, incepand din martie sau aprilie.

Nimeni nu isi face insa iluzii ca socoteala de acasa se va potrivi cu cea din targ, estimandu-se ca vor exista intarzieri substantiale la fiecare etapa din consultarile preliminare.

In privinta cheltuielilor cu personalul, presedintele SRTV a declarat ca “totalul cheltuielilor pentru plata orelor suplimentare si a sporurilor a fost de peste 15 milioane de euro, in anul 2006. De fapt, TVR plateste, in fiecare luna, o schema virtuala de personal de 260 persoane, in plus fata de cea reala”.

El sustine ca sunt oameni in institutie care nu vor sa se schimbe si de aceea TVR nu poate progresa si a ramas incremenita la nivelul anilor `70.

Culcer, lovita la management

Printre sefii din SRTV vizati de ceva vreme se numara Rodica Culcer, director la Directia Stiri, directorul canalului TVR Cultural, Daniela Zeca Buzura si directorul de Marketing, Iulian Padurariu. Giurgiu intentioneaza sa discute cu directorul Stirilor despre intreruperea colaborarii in cursul zilei de luni.

El a spus ca desi Culcer a facut treaba buna in reforma editoriala a Directiei Stiri, ar exista mai multe probleme de management, fapt pentru care directorul departamentului ar trebui schimbat.

Singura problema de management pe care a mentionat-o a fost faptul ca noul matinal nu a fost lansat cand era programat, pe 29 ianuarie, si ca Rodica Culcer ar fi cerut trecerea acestuia de la Stiri la Programe.

Giurgiu nu a putut explica nici in ce temei si conform carei proceduri ar urma sa rupa colaborarea cu aceasta. El a dezmintit afirmatiile din presa ultimelor saptamani, potrivit carora Culcer ar urma sa plece din cauza unor interventii politice.

Ce a mai spus Giurgiu:

* taxa TV trebuie sa creasca de la 4 la 6 RON (crestere cu 5% a veniturilor din taxa) fara de care TVR risca sa nu-si mai poata indeplini misiunea de serviciu public

* disputa judiciara cu firmele lui Horatiu Nicolau pe tema drepturilor pentru meciurile din optiunea I a Ligii a ajuns la Curtea Constitutionala deoarece la primul termen avocatii Telesport au invocat exceptia de neconstitutionalitate

* In 2006, cheltuielile cu salariile au fost de doua ori mai mari decat cheltuielile Directiei Programe

* In 2006, totalul cheltuielilor salariale s-au situate la peste 36 milioane euro; totalul cheltuielilor cu ore supliemntari si sporuri s-au ridicat la peste 15 milioane de euro

* Strategia pe 2007 vizeaza imbunatatirea calitatii programelor si cresterea audientelor; cresterea credibilitatii si transparentei; cresterea veniturilor; reducerea costurilor operationale; imbunatatiri tehnologice; conservarea si managementul arhivei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro