Sari direct la conținut

Dmitri Medvedev, dezlănțuit într-un mesaj despre trupele NATO: „Poate exista o singură regulă pentru acești păduchi”

HotNews.ro
Dmitri Medvedev, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Dmitri Medvedev, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai înalți oficiali de la Moscova, a criticat virulent perspectiva trimiterii de trupe occidentale în Ucraina într-un mesaj în care vorbește de „păduchi” și o „recompensă maximă” pe capul soldaților din Vest.

„Prietenii noștri din NATO au o mantră nouă. Acum ei spun laolaltă că intervenția în ‘Ucraina’ nu este în planuri. Doar unele trupe vor intra într-o zonă din apropierea Liov și poate Kiev și vor elibera armata ucraineană. Ca și cum ai face curățenie în casă și organizare; instruire; aducerea de forțe speciale de elită în unele locuri. Nimic mai mult. Implicația: oameni ai țărilor noastre, relaxați-vă. Vor fi câteva sicrie. Iar voi, rușii, nu vă agitați prea tare, nu mergem la război”, a scris Medvedev despre presupusa mentalitate a liderilor occidentali într-o postare făcută joi noaptea pe pagina sa de „X”, fosta platformă Twitter.

Continuându-și tirada la adresa liderilor din Occident, Medvedev îi descrie drept „pur și simplu brute care consideră toată lumea tâmpită!”.

„Toate aceste organe NATO microgenitale trebuie să urmeze ordine ale forțelor militare ucrainene și nu altele! Altfel, lor nu li se va permite să intre nici măcar într-o țară atât de mizeră și pe moarte precum ‘Ucraina’”, a mai scris fostul premier și președinte al Rusiei, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova.

„Asta înseamnă că ei (n.r. presupușii soldați pe care occidentul ar urma să îi trimită în Ucraina) vor deveni parte a forțelor regulate ucrainene care luptă împotriva noastră. De aceea ei nu pot fi tratați decât ca inamici; și nu doar ca inamici, ci ca detașamente de elită, călăii din SS-ul lui Hitler”, continuă Medvedev.

„Și poate există o singură regulă pentru acești păduchi de peste mări care, spre deosebire de nefericiții ucraineni, nu au fost niciodată forțați să meargă la război: niciun prizonier luat! Și pentru fiecare luptător NATO ucis, aruncat în aer sau incinerat acolo [în Ucraina] trebuie să existe o recompensă maximă. Și fără dat trupurile înapoi. Lăsați rudele din străinătate să sufere”, și-a încheiat el mesajul în limba engleză publicat pe platforma social media deținută de Elon Musk.

Nu este clar ce a declanșat din nou furia lui Medvedev în condițiile în care niciun oficial occidental nu a vorbit recent despre perspectiva trimiterii de trupe în Ucraina iar David Cameron, ministrul britanic de externe, a exclus această ipoteză în comentarii făcute chiar joi.

Este posibil ca mesajul lui Medvedev să aibă legătură cu aniversarea a 75 de ani de la înființarea NATO, eveniment celebrat joi la sediul alianței de la Bruxelles.

Rusia spune că se află într-o „confruntare directă” cu NATO

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexandr Grușko, a declarat cu această ocazie că relațiile dintre țara sa și NATO se înrăutățesc și că toate canalele de dialog dintre Moscova și alianță au fost aduse la un nivel „zero critic” de către Washington și Bruxelles.

„Este blocul militar pregătit pentru un conflict deschis cu Rusia? Trebuie să îi întrebați pe membrii NATO înșiși. În orice caz, noi nu avem astfel de intenții în ceea ce privește statele membre ale alianței”, a declarat Grușko.

Kremlinul a declarat la rândul său joi că Rusia şi NATO se află acum în „confruntare directă” și că alianța era „deja implicată în conflictul din Ucraina (şi) continuă să înainteze spre graniţele noastre şi să îşi extindă infrastructura militară către graniţele noastre”.

Miercuri, miniștrii NATO au convenit să înceapă să planifice un rol mai important pentru blocul militar în coordonarea ajutorului pentru Ucraina. Conform unei propuneri a secretarului general Jens Stoltenberg, NATO ar prelua munca făcută de o coaliție ad-hoc condusă de SUA, cunoscută sub numele de grupul Ramstein, în parte pentru a se proteja împotriva oricărei reduceri a sprijinului american în urma alegerilor prezidențiale din luna noiembrie.

Stoltenberg a propus, de asemenea, un fond de 100 de miliarde de euro pentru a sprijini armata ucraineană timp de cinci ani, potrivit diplomaților de la Bruxelles.

Nu este clar dacă această cifră va fi acceptată de NATO, care ia decizii prin consens. Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, a declarat că, în general, a existat o „atitudine pozitivă” față de această propunere, dar că acum va trebui să se stabilească detaliile înainte de summitul liderilor statelor membre, de la Washington, din iulie.

Urmărește ultimele evoluții din a 772-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro