Sari direct la conținut

Patriarhul Daniel a fost investit duminica

HotNews.ro

Noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Daniel, a fost inscaunat duminica la Catedrala Patriarhala. La eveniment participa 30 de delegatii din strainatate si mii de credinciosi. De asemenea, nu lipsesc nici presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintii celor doua camere ale Parlamentului.

Ceremonia va dura aproape 12 ore. Accesul credinciosilor in Catedrala Patriarhala a fost interzis, insa acestia au urmarit evenimentul pe doua ecrane mari amplasate in curtea Patriarhiei. Dupa un Te Deum de intronizare, IPS Daniel a primit insemnele patriarhale. Peste 400 de jandarmi au fost mobilizati pe Dealul Patriarhiei, pentru a asigura ordinea si a preveni eventualele incidente. La ceremonie au luat parte aproape 3.000 de credinciosi din toata tara.

Noul patriarh va avea titulatura „Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane”. El va avea un salariu de 6000 de RON si rang de demnitar.

Dupa-amiaza, presedintele Traian Basescu va decerna noului patriarh, Ordinului National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce.

Scurta biografie a patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel Ciobotea are 56 de ani. S-a nascut in satul Dobresti, comuna Bara, din judetul Timis. La 23 de ani, a obtinut diploma de licenta in teologie si dupa doi ani pleaca in Franta, unde obtine doua doctorate. In 1987 a intrat in viata monahala la Manastirea Sihastria, unde a fost hirotonit ieromonah.

Pe 1 martie 1990 a fost ales in rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in luna iulie, acelasi an, a fost inscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Pe 12 septembrie 2007, mitropolitul Daniel a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc.

Desfasurarea ceremoniei de investire a noului patriarh

  • Ora 8.30 Are loc Liturghia oficiata de Mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane
  • Ora 10.30 Desfasurarea unui Te Deum si citirea Gramatei Sfantului Sinod – act referitor la aceasta ceremonie, semnat de catre toti ierarhii BOR
  • Ora 10.48 IPS Daniel primeste insemnele patriarhale si se aseaza pe tronul de patriarh
  • Ora 11.08 IPS Daniel sustine primul discurs in calitate de patrarh. Promite sa continue munca predecesorului sau Teoctist si sa fie cat se poate de apropiat de oameni.
  • Ora 11.40 Patriarhul Daniel iese din Catedrala Patriarhala si binecuvanteaza multimea de credinciosi stransi in curtea Patriarhiei. Oamenii il aplauda.
  • Ora 11.41 Patriarhul Daniel intra in Palatul Patriarhal, unde incepe sedinta solemna a Sinodului. Sunt prezentate mesajele de felicitare din partea invitatilor.
  • Ora 12.25 La Palatul Patriarhal, presedintele Traian Basescu sustine un discurs. „Libertatea dobandita de Biserica Orotdoxa Romana isi are astazi expresia deplina. Sunt convins ca BOR va participa in continuare la programe sociale. Am increderea ca biserica va gazdui echilibrul intre traditie si modernitate” – a spus seful statului.
    Si premierul Calin Popescu Tariceanu a sustinut un discurs, exprimandu-si dorinta ca BOR sa contribuie cu mai multa vigoare la promovarea patrimoniului cultural si spiritual.
  • Ora 16.30 Presedintele Traian Basescu il decoreaza pe noul patriarh, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce. „In sufletul meu, indiferent ce scrie in lege, Biserica Ortodoxa Romana este biserica nationala a statului roman”, a declarat Traian Basescu.

    La randul sau, patriarhul Daniel a precizat ca decorarea sa este un semn de recunostinta pentru BOR si ca aceasta isi propune ca pe viitor sa se orienteze spre implicarea in rezolvarea problemelor sociale, colaborarea cu statul si promovarea dialogului interconfesional si intercultural.

  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro