Sari direct la conținut

Jacques Chirac, in vizorul procurorilor

HotNews.ro

Fostul presedinte francez, Jacques Chirac, isi pierde sambata, la miezul noptii, imunitatea. Presa franceza sustine ca este foarte posibil ca, de luni, Chirac sa fie luat la intrebari in cel putin cinci dosare de coruptie, deturnare de fonduri sau calomnie.

Cel mai mare scandal se refera la „joburile fictive”, in care mai multi reprezentanti ai partidului fostului presedinte – Adunarea pentru Republica – isi primeau salariile din bugetul Primariei Parisului.

Potrivit publicatiei Le Canard Enchaine, Jacques Chirac va fi convocat, la inceputul saptamanii, in calitate de martor de catre judecatorii care investigheaza cazul Clearstream, insa Parchetul din Paris a dezmintit aceste informatii.

Cazul Clearstream se refera la mai multe liste care contineau numele unor personalitati politice si din mediul de afaceri – printre care si cel al actualului presedinte, Nicolas Sarkozy – care s-ar fi implicat in vanzarea de fregate catre Taiwan, in 1991.

Jacques Chirac este unul dintre cei mai longevivi oameni politici francezi. La cei 74 de ani, dintre care 42 dedicati carierei politice, Jacques Chirac are o experienta impresionata – a fost ales de doua ori presedinte al Republicii, a avut doua mandate de prim-ministru si, timp de 18 ani, a fost primar al Parisului.

Inspirat de generalul De Gaulle sa intre in viata publica, Jacques Chirac era deja ministru al economiei la sfarsitul anilor ’60 si avusese mandate atat in Parlamentul Frantei, cat si in cel european.

Chirac a declarat recent ca va incerca sa serveasca Franta si dupa ce nu va mai fi presedinte, deoarece, afirma el, „exista viata dupa politica”. El isi va consacra activitatea unei fundatii care promoveaza ecologia si dialogul intre culturile in curs de constituire.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro