Sari direct la conținut

MAE: Eliberarea lui Ivantoc, un gest tardiv

HotNews.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta, intr-un comunicat dat publicitatii, ca a luat act de faptul ca autoritatile separatiste si nerecunoscute international din regiunea transnistreana a Republicii Moldova l-au eliberat, sambata, pe Andrei Ivantoc din detentia ilegala dar considera acest lucru drept un gest tardiv si o sfidare la adresa eforturilor depuse de comunitatea internationala privind executarea unei decizii din 2004 a CEDO.

In comunicat se mai precizeaza ca MAE asteapta eliberarea neintarziata si a lui Tudor Petrov, ultimul membru al grupului Ilascu aflat in detentie ilegala.

„La 8 iulie 2004, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat o hotarare prin care constata ilegalitatea detentiei cetatenilor romani A. Ivantoc si T. Petrov Popa de catre asa-zisele autoritati din Transnistria si solicita autoritatilor Republicii Moldova si Federatiei Ruse, sa ia toate masurile necesare in vederea eliberarii imediate a acestora” – se mai arata in comunicat.

Aplicarea deciziei CEDO in acest caz a fost urmarita permanent de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, forul insarcinat cu supravegherea executarii hotararilor CEDO, figurand saptamanal pe agenda acestui organism.

In consecinta, Comitetul Ministrilor s-a exprimat, in numeroase randuri, pentru rezolvarea acestui dosar, fiind adoptate si patru rezolutii interimare prin care se solicita executarea rapida a deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului.

„Romania si-a exprimat, in mod activ, preocuparea fata de situatia celor doi cetateni romani aflati in inchisorile transnistrene si a stimulat permanent organizatiile internationale pentru implicare in solutionarea acestui caz.

Pe perioada detinerii presedintiei Comitetului Ministrilor, Romania a promovat adoptarea a doua dintre cele patru rezolutii interimare pe aceasta tema, situatia celor doi fiind inscrisa prioritar in dialogul cu factorii de conducere ai Consiliului Europei si partile responsabile”, mai precizeaza comunicatul MAE.

„Romania isi va indeplini, ca si pana acum, cu buna credinta obligatiile ce ii revin ca membru al Consiliului Europei si va ramane profund atasata valorilor si principiilor drepturilor omului asa cum se regasesc ele in Conventia Drepturilor Omului” se mai afirma in document.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro